Välkomna till Katrineholm, Svea Legosmide!

John Sheiakh, vd på Svea Legosmide AB, är en frispråkig optimist, envis som en oxe och väldigt förtjust i sin trädgård. Där tänker han som bäst. John är utbildad maskiningenjör som tidigare bland annat har arbetat med produktion av JAS-39 Gripen. Han har både flygcertifikat och motorcykelkort samt en stolthet över att vara nästan helt fri från banklån. Att kalla honom företagssam är en underdrift.

John Sheiakh_Svea Legosmide_reportage_kiabwebb_7279_

–När jag tog över Svea Legosmide tänkte jag att ”vi är bra, men ska bli ännu bättre”.

Jag samlade personalen, facket och Katrineholms-Kuriren. Min plan var att de anställda skulle kunna säga ”mitt företag” om Svea Legosmide. Jag lovade att vi skulle göra vinst efter tre månader. Om inte, skulle jag lämna min post. Och jag är fortfarande kvar, som ni märker. Pengarna vi tjänade skulle inte skava i min ficka utan jag lovade att investera tillbaka i företaget. Redan första kvartalet vände vi röda siffror till svarta med plus.

Ett exempel på återinvestering är det planerade inköpet av en toppmodern fiberlasermaskin. Ett annat är övergång från diesel till gaseldade smidesugnar. Gaseldning är inte bara mer effektivt utan betydligt mer miljövänlig. Tunga satsningar som innebär att Svea Legosmide står redo för en högkonjunktur. Löpande gör företaget också stora investeringar i att skapa en säker arbetsmiljö för de anställda.

I dagsläget har Svea Legosmide tolv anställda. Miljön på företaget är öppen, det finns utrymme att ha roligt och John tar gärna kritik som chef. Men han ställer också höga krav.

–Jag var tydlig redan från början när jag gick in som ny ägare. Som anställd får du bestämma om du vill vara med eller inte. Efter ett år hade en stor del av personalstyrkan bytts ut. Jag såg det som en stor och viktig omställning för framtiden. Jag är bara intresserad av människor med rätt inställning.

John Sheiakh är dock inte snål med berömmet om han är nöjd. Han lovordar KIAB för deras företagsorientering och kallar fastighetschefen Magnus Österberg för ”en riktig klippa”. Företagarklimatet i Katrineholm faller honom också i smaken.

–Det är väldigt bra. Katrineholm har ett stabilt politiskt ledarskap och jag får alltid snabba svar av mina kontakter på kommunen, vilket jag uppskattar. Vi småföretagare behöver goda förutsättningar för att kunna driva företag, det är ju vi som är de riktiga jobbskaparna. 90 % av alla jobb i Sverige skapas i företag med mindre än femtio anställda. 90 %!

Vilken är den största utmaningen för Svea Legosmide framöver?
–Vi siktar på att komma igång som planerat efter flytten till nya fabriken. Där ser vi fram emot att sätta i drift den nya fiberlasern och de nya gasugnarna.

fiberlaser_Svea Legosmide_reportage_kiabwebb_7283_Fakta om Svea Legosmide:
Svea Legosmide AB bedriver tillverkning och handel av produkter till lantbruks- och verkstadsindustrin. Företagets kärnverksamhet omfattar laserskärning, pulverlackering och varmsmide. Processen är komplett: från plåt till färdig produkt. Svea Legosmide flyttar under våren 2016 från Vingåker till nya lokaler i KIAB:s regi: Terminalgatan 9 i Katrineholm.

 

 

Modern utrustning utför laserskärning med extrem precision.

Published On: 2016-04-11

Dela gärna nyheten!