ZEPRO ger fordon ett lyft över hela världen

Har du fått en möbel eller köksmaskin levererad hem någon gång? Då har du säkert sett att föraren hissar ner varan till markplanet när den ska lastas ur. Just den funktionen, att kunna hissa upp eller ner gods från ett fordon, kallas bakgavellyft och kommer ofta från varumärket ZEPRO som har sina rötter i Katrineholm. Du kanske känner igen namnet Z-lyften produktion AB eller Skogsbruksmaskiner som företaget har hetat tidigare.

Zepro har rötter i Katrineholm sedan 1970-talet.

ZEPRO är i dag en del av koncernen HIAB som i sin tur har den ännu större koncernen Cargotec som moderbolag. HIAB, med sina 3800 medarbetare och olika varumärken, är världens ledande leverantör av bland annat lasthanteringsutrustning. Det handlar om lastbilskranar, skogskranar, påhängningstruckar, lastväxlare, återvinningskranar och så ZEPROs bakgavellyftar.

Användarna kommer från alla typer av verksamheter som behöver frakta gods. Det kan handla om mat, dryck eller olika paket och pallar med gods som ska transporteras.

Tidigare låg ZEPROs centrallager i Katrineholm, där företaget startade sin verksamhet och hade sina lokaler redan på 1970-talet. Men det blev mer lönsamt att koordinera reservdelsförsörjningen globalt med övriga HIAB-produkter, vilket gjorde att reservdelslagret flyttades till Frankrike 2021. Kvar blev försäljningskontoret och med en styrka på bara 15 personer blev lokalerna alldeles för stora. Fastigheten såldes och nu behövde företaget ett nytt kontor.

– Vi ville ha ett modernt, lagom stort kontor med möjlighet att växa något och med både enskilda rum och gemensamma ytor som kök och konferensrum. Det skulle vara rent och snyggt och passa vår verksamhet, berättar Claes Nyberg som är kontorschef och globalt ansvarig för fordonsindustrin när det gäller ZEPRO.

Claes Nyberg tycker lokalerna blev mycket trivsamma.

– KIABs lokaler på Mejerigatan 11 såg ut att passa och vi var med i början för att diskutera bland annat färgval och utrustning, fortsätter han. Det blev en fräsch lokal ett halvplan upp med ljusgrå väggar, mörkgrå heltäckningsmatta och glasdörrar till rummen. Det gör det väldigt öppet och ljust. Men samtidigt tyst och trivsamt. Vi flyttade in i höstas så vi vet inte hur sommaren blir. Men jag tror det blir behagligt för de tjocka väggarna i den gamla mejeribyggnaden håller säkert både värme och kyla borta.

 

– KIAB har en viktig funktion att säkerställa att det är attraktivt och lätt att jobba med dem som hyresvärd för att få företagen att stanna kvar. Vi är ju ett internationellt företag med försäljning och produktion globalt, men som det ser ut kommer vi finnas kvar i Katrineholm. Samtidigt vet man inte vad som händer i framtiden. Vi har ju en del exempel på att det kan bli snabba förändringar, som tidigare när Scania Bussar och Ericsson beslutade att flytta sina verksamheter från Katrineholm. Så KIAB och hela Katrineholms kommun måste jobba aktivt för att behålla företag, se till att de kan utvecklas samt locka nya företag att etablera sig.

– Något som var riktigt bra var att KIAB ordnat en extra utfart på Högmossevägen sedan tidigare från området, så att det fanns två alternativ att komma ut vid rusningstrafik. Och för oss har de alltid ställt upp när det varit något problem.

Claes Nyberg förklarar hur bakgavellyften kommer på plats.

Det är inte så vanligt att ta emot kunder i ZEPROs lokaler, men där finns ett antal modeller på utrustning att visa vid behov. Vanligaste kunden är en så kallad Påbyggare. Påbyggare är de som bygger på skåpen på ett tomt chassi från fordonstillverkaren. När Scania, Volvo eller andra tillverkare får beställning av företaget som ska nyttja fordonet för distribution, ska det ofta monteras en bakgavellyft som underlättar hanteringen av varor.

ZEPROs kunder når de framför allt genom att vara med på olika internationella mässor. Företaget är representerade och aktiva i drygt 35 marknader, så kontoret i Katrineholm hanterar beställningar, jobbar med globalt säljstöd och reservdelar. All produktion av ZEPRO sker i Bispgården, Jämtland. Det är en väl utvecklad produktion på liknande sätt som inom fordonsindustrin.

En modell av Zepros bakgavellyft.

Läs mer om ZEPRO på deras webbplats

Published On: 2023-05-02

Dela gärna nyheten!