X-Modul – en flexibel byggbod

X-Moduls vd, entreprenören Kimmo Frondelius.

X-Moduls vd, entreprenören Kimmo Frondelius.

 

X-Modul är en mycket flexibel konstruktion. Den transporteras som 14 kvm och blir 36 kvm i färdigmonterat skick. Två personer sätter ihop en byggmodul helt färdig för användning på under 20 min, utan tunga eller verktygskrävande moment. Modulen står emot regn och kyla, och har en mängd användningsområden.

Bland annat skulle X-Modul kunna användas som fältsjukhus, sambandscentraler eller flyktingboenden vid katastrofer. X-Modul kan levereras snabbt och vid behov utrustas med vattenreningsverk och solpaneler, vilket gör modulerna lämpliga för områden utan tillförlitlig el- och vattenförsörjning.

– Vi har träffat Röda Korset i Geneve och tre stycken FN-organ, och är nu godkända som leverantör, säger Kimmo Frondelius, X-Moduls vd.

Kimmo Frondelius tog patent på X-Modul redan 2004, men han kände inte att tekniken var mogen för att ta fram första prototypen förrän 2010. 2014 startade tillverkningen på allvar och X-Modul har sedan dess snabbt blivit en succé. Vanligtvis är det uthyrningsföretag som beställer produkten, men bara fantasin sätter gränser för vad X-Modul kan användas till, enligt Kimmo.

 

X-Modul innehåller en mängd innovativa lösningar. Kan du ge några exempel?

– Huvudinnovationen är modulens flexibilitet; den kan enkelt anpassas i storlek efter det aktuella behovet. Men X-Modul är full av smarta små lösningar. Till exempel fick torkskåp inte plats, så ventilationsutvecklaren ombads hitta en lösning för att kunna ha torkfunktion i klädskåpen. Arbetsmiljön förbättras när torkningen sker integrerat i klädskåpen och ventilationsaggregatet är utrustat med rörelsedetektor och luktsensor för att jobba optimalt, berättar Kimmo Frondelius.

X-Modul ingår i en företagsgrupp tillsammans med Blomberg & Stensson och Engströms Verkstäder. Blomberg & Stensson sköter tillverkning, plåtbearbetning och lackning; Engströms Verkstäder bearbetar och X-Modul monterar. Det innebär att företagsgruppen i princip tillverkar alla komponenter själva, förutom VVS och elektronik, som de köper in. De monterar allt enligt samma princip som på en bilfabrik och har mycket höga krav på noggrannhet.

– Jag inspireras av bilindustrin. De vet exakt hur tillverkning och montering av komponenter ska bedrivas för att få rätt kvalitet och lönsamhet, säger Kimmo Frondelius.

X-Modul har precis flyttat till nya lokaler inne i Katrineholm. De hade vuxit ur sina tidigare lokaler i Valla och behövde större yta för att kunna möta efterfrågan. De disponerar nu 4500 kvm med nyrenoverade kontor, omklädningsrum och lunchrum vid före detta Scaniaområdet. Verkstaden har fått nya fixturer och slipat golv. X-Modul har nu möjlighet att fördubbla produktionen och om orderingången fortsätter vara god kommer företaget även att behöva anställa mer personal.

– Vi ville förbättra logistiken och få bättre ytor för smidigare montering. KIAB och deras fastighetschef Magnus Österberg har verkligen levererat vad de har lovat. KIAB har tillmötesgått alla våra önskemål i samband med flytten och jag är jättenöjd med att de lyckades behovsanpassa lokalerna så bra.

Framtiden ser ljus ut för X-Modul. En ny modell presenteras under 2017 och i år kommer företaget att bygga upp en säljorganisation. X-Modul har nyligen även skrivit ett avtal med Ramirent.

– Avtalet med Ramirent löper på tre år och det ger en trygghet åt verksamheten, säger Kimmo.

 

Vad gör dig till en bra entreprenör?

– Jag har skaparglädje och vill göra något som ingen har gjort. Gillar nya lösningar och älskar verkstadsmiljön där det smäller och händer saker, där man skapar jobb och i förlängningen anställningar. Jag tycker om att ha medarbetare. Det är viktigt med en bra atmosfär och man måste kunna skratta även i dåliga tider.

Published On: 2017-05-18

Dela gärna nyheten!