Träna för att bli gammal

Över en kaffe träffar vi två av Katrineholms mest framträdande kvinnor inom det växande hälsoområdet. Ewa Lindström, verksamhetschef hos Friskis & Svettis och Anna Norling, platschef hos Worldclass.

Vilket uppdrag har din verksamhet?
Ewa: – Att få människor röra på sig. Vi erbjuder en bred basträning utan krav eller tävlingsmoment.
Anna: – Erbjuda människor att må bra och att få kvalitetsträning. Alla är välkomna och det är på sin plats att tvätta bort gymstämpeln som Worldclass har haft.

Är katrineholmaren hälsomedveten?
Anna: – Inte som i större städer, där ser kunden värdet och är van att betala för sin träning. Men nu förändras trenden i stan.
Ewa: – Ja, vi ökar vårt medlemsantal hela tiden samtidigt som insikten om träning blir bättre.

En växande träningsform är fysisk aktivitet på recept (FaR). Träning sätter i gång flera hälsosamma förändringar i kroppen. I samråd med läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast kan en person med problem få ett recept på en bestämd typ av motion som både förebygger och behandlar sjukdomar.

Ewa: – Vi är utbildade av SISU för att kunna leva upp till de krav som ställs på en FaR-leverantör. Många har aldrig satt sin fot i en träningslokal tidigare men väljer på eget initiativ att fortsätta träningen när receptet gått ut.
Anna: – Även yngre människor får möjlighet till FaR-recept och det kan gälla både fysiska som psykiska problem. Glädjande nog hjälper träningen ofta till på ett effektivt sätt. Den sociala kontakten i samband med träningen upplevs ofta positivt.

Hur ligger vår region till när vi jämför oss med andra i Sverige?
Ewa: – Efter vår ombyggnation så ligger vi bra till. I Jönköping däremot ligger man före. En anledning är långsiktig offensiv marknadsföring av föreningen.
Anna: – På Worldclass ligger vi också bra till. Vi kommer att få kapacitet att fylla verksamheten efter vår ombyggnation. I Katrineholm finns en bra mix av anläggningar så det råder inte någon överetablering.

En nyhet är att Worldclass och Friskis & Svettis installerar träningssystem med intervallampor i lokalerna. Systemet guidar och optimerar träningen i grupp och för den enskilde. Man berättar också att det finns möjligheter för tillväxt framöver. Båda cheferna är överens om att fyrtiotalisterna är en intressant målgrupp. Men med äldre och friskare kunder ställs nya krav på vad som erbjuds i framtiden.

Befolkning blir äldre. Hur resonerar ni om träning i framtiden?
Ewa: – Vi ser ständigt över träningsprogrammen. Just nu utvecklar vi vår seniorverksamhet med flera typer av pass.
Anna: – Vi uppdaterar våra program hela tiden och för in olika nyheter inom träningsområdet. Just nu jobbar vi med innehållet i cirkelträningen i grupp och för enskild utövare.

Bästa tips för att komma igång med träningen?
Anna: – Börja med att besöka oss. Först förändrar du tanken, sedan provar du på och då infinner sig lusten. Men det är viktigt att inte ställa för höga krav.
Ewa: – Det absolut viktigaste är att känna glädje, då kommer du tillbaka av egen vilja.

Din bästa aha-upplevelse i samband med träning?
Anna: – När en person med en tidigare skada nyligen kom fram och visade stor tacksamhet för att hon hade fått hjälp att träna bort värken. Det värmde.
Ewa: – När jag får leda min grupp med seniorer. Då känner jag mig som en rockstar!

Tjejerna är eniga om att konkurrens snarare handlar om stimulans. Verksamheterna skapar tillsammans ett ökat intresse för träning och välmående. En passning till hyresvärden KIAB är att det behövs service för nya verksamheter som håller öppet på kvällstid och helger. Träningskunderna behöver fungerande lokaler även utanför kontorstid.

Annas kommentar – träna för att bli gammal – sammanfattar på ett bra sätt den här pratstunden om hälsa och träning.

Det är aldrig för sent att börja träna, säger Ewa Lindström hos Friskis & Svettis.

Det är aldrig för sent att börja träna, säger Ewa Lindström hos Friskis & Svettis.

Om du tar hand om insidan får du utsidan på köpet, säger Anna Norling hos Worldclass.

Om du tar hand om insidan får du utsidan på köpet, säger Anna Norling hos Worldclass.

 


Fakta

Friskis & Svettis (enskild ekonomisk förening, ideell förening)
Worldclass (aktiebolag, dotterbolag till Worldclass Norrköping)


 

Published On: 2013-04-02

Dela gärna nyheten!