Tillverkare av klassiskt byggnadsmaterial startar filial i Katrineholm

Stoneform Sweden Group AB är ett företag inom design- och byggverksamhet med stuckatur och gipsputs bland specialiteterna. Företaget är baserat i Arlandastad men öppnar nu en Katrineholmsfilial i nya lokaler på Terminalgatan 9.

Stuckaturer är dekorativa element som ofta finns i byggnaders interiörer men de används också som fasaddekorationer. Det kan till exempel handla om lister, takrosetter eller ornament. Oftast tillverkade i gips.

Stuckaturer är en klassisk byggnadsdetalj som har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Först hos den rikaste delen av befolkningen men från 1800-talet som standard i stadslägenheter. Det moderna funktionella tänkandet gjorde att stuckaturerna försvann, men på senare år har intresset för dem väckts igen. Inte minst när äldre byggnader med bevarad stuckatur ska renoveras.

Det ökade intresset har varit lyckosamt för Stoneform Sweden som mer än dubblat sin omsättning båda de två senaste boksluten.

– Den ökande efterfrågan märktes redan innan pandemin, men den har också drivit på utvecklingen. Covid har gjort att man inte reser lika mycket. Många bygger, folk tar hand om sina hem och medvetenheten om interiörer och dekorationer har ökat, säger Jonnie Rangse, CEO på Stoneform Sweden Group.

Deras fabrik på 2300 kvm ligger i Arlandastad där 16 anställda tillverkar byggnadsmaterial i fiberbetong, en glasfiberarmerad betong.

– Det är en tunnare betong för dekoration och betongdetaljer, berättar Jonnie. Vi gör alla typer av taklister, kupoler, dekorationer, utsmyckningar och fasader men också brandskyddsbeklädnad och allt inom passivt brandskydd. Vi jobbar heltäckande från putsning och utsmyckning till ljudisolering och tätning inomhus och utomhus.

– Vi har också ett eget montagebolag och sammanlagt har vi 65 anställda i de två bolagen som totalt omsätter 75 miljoner kronor.

Företagets kunder är en mix av såväl privatpersoner som byggföretag och fastighetsägare.

– Bolaget har funnits sedan 1995 och jag själv har varit i branschen sedan 80-talet. Det har flera av oss varit och räknar vi arbetstid har vi över 500 års erfarenhet med oss, berättar Jonnie Rangse samtidigt som också pekar på en annan marknadsfördel som man besitter.

– Vi har också Nordens största lager av olika gjutformar med 9500 olika formar. Många kunder gör kompletteringar av stukaturer de redan har och sju gånger av tio har vi redan formen vilket sparar från 15 000 upp till 35 000 kronor som en ny form kan kosta. Dessutom snabbar det på leveranstiden, så vi har en bra bas att stå på.

Satsningen i Katrineholm har en något udda bakgrund.

– Vi hade två Katrineholmskillar som jobbat här i Stockholm som valde att flytta hem. Men vi vände på steken genom att skapa en möjlighet för dem att jobba på hemmaplan. På så sätt försvinner inte deras kunskap utan den stannar hos oss, säger Jonnie Rangse.

– Vi hyr en lokal och startar tillverkning i Katrineholm. Förhoppningen är att på så sätt också ta marknadsandelar i Katrineholm med omnejd. Avståndet är bara ett par timmar mellan Arlandastad och Katrineholm och det är lätt att umgås inom företaget.

– Lösningen är nog unik men det känns bra för oss att hitta en väg för de anställda att slippa lämna familjen under veckorna. Det är seriösa och målmedvetna killar som är intresserade av branschen och vi har skickat dem på kurser för att de ska lära sig ännu mer.

– Uppstartskostnaden här i Katrineholm är ett par miljoner i betongsprutor och bygge av torkrum. För det får vi två glada killar som sköter verksamheten men också en möjlighet att sprida vårt namn. Kan Katrineholmsfilialen bli helt självgående är det jättebra och vi tror på den här satsningen, avslutar Jonnie Rangse.

Published On: 2022-02-03

Dela gärna nyheten!