Tassa in satsar på frisk luft

Enligt statistik från Jordsbruksverket finns 2017 nästan 3 700 hundar registrerade i Katrineholm. Labrador retriever är störst till antalet, följt av schäfer och på tredje plats golden retriever.

Linda Mårtensson är ägare och driver hunddagiset Tassa in i KIAB:s lokaler i Värmbol.

Vi åker till natursköna Värmbol och pratar med en av KIAB:s nya hyresgäster. Linda Mårtensson som driver företaget Tassa in ger sin förklaring varför ”topplistan” kan uppfattas missvisande. I alla fall om hon utgår från gästerna på sitt hunddagis. Linda menar att det handlar om att brukshunden, exempelvis schäfern, sällan är synlig för allmänheten. Chihuahuan däremot är en typisk sällskapshund som är synlig på stan och uppfattas då ”vanligare”. Det är ofta den typen av hund som är gäst hos Tassa in.

Tassa in är i första hand ett hunddagis och pensionat för sällskapshundar, men företaget erbjuder även rehabilitering för de fyrbenta vännerna. Verksamheten håller öppet måndag till fredag och fungerar precis som en vanlig förskola. På schemat står lek och motion i friska luften men även enklare träning för balans och hjärna.

Linda berättar att hundarna tränas mentalt när de befinner sig i en grupp med andra hundar och är ofta trötta när de kommer hem på kvällen. Och det är något som hundarna mår bra av, menar hon.

Tiken Chava är av rasen rottweiler–labrador retriever och den mindre tiken Lena är en blandrashund. Hundarna gör allt för att få uppmärksamhet av Linda Mårtensson, ägare. Till höger: Eva Eriksson, anställd.

Hur kom du på att satsa på hunddagis?
–Jag ser potential hos hundägare och att det finns underlag att bygga på. Sedan är trenden idag att människor är mer måna om sina hundar och är beredda att betala för detta.

En utmaning i arbetet är att finna dynamik i hundgruppen. Tikar och unghundar är lättare att sätta samman, hanhundar kräver mer känsla och individuell behandling för att få hundgänget att fungera bra ihop. Det är där rutinen hos Linda Mårtensson och kollegan Eva Eriksson prövas.

I framtiden planerar Linda för att bredda verksamheten. Ett exempel är en agilitybana inomhus som är bokningsbar via nätet, ett annat är att erbjuda utbildning inom hundområdet. Målet är att få liv och rörelse i lokalerna även på kvällar och helger.

Vad drömmer du om i framtiden?
–Att bli klar med min vårdhundsutbildning. När jag tog chansen att förverkliga Tassa in fick den sista delen av studierna vänta en stund. Nu är jag snart i mål och det känns riktigt bra! Jag vet att vårdhundar gör ett fantastiskt jobb! Och att de skänker så mycket glädje och ger lugn hos människor som behöver det, avslutar Linda Mårtensson.

Fakta:

Grundat 2018 av Linda Mårtensson
2 anställda
Lokaler: Dalvägen i Värmbol, Katrineholm
Målgrupp: I huvudsak hundägare med sällskapshundar
Inriktning: hunddagis, pensionat och rehabilitering
Antal platser: 25 hundplatser
Marknad: Katrineholm men även kringliggande städer i Mälardalen.

Fakta: Jordbruksverket 2018.

Published On: 2018-07-13

Dela gärna nyheten!