Stort intresse för återbruk gynnar second hand-butikerna

Intresset för återvinning och återbruk har ökat och begrepp som cirkulär ekonomi börjar ta plats i mångas medvetande. Gamla saker tas tillvara och i stället för att slängas som förbrukat skräp så samlas de in för att få en ny chans på marknaden.

Det har inneburit ett uppsving för second hand-butikerna som i dag fylls med kunder som är där av olika skäl. Dels de som letar efter fynd som kan säljas vidare för en högre peng men också de som söker efter något de har behov av och som kan hittas till ett bra pris. Och så en del besökare som kanske bara tar vara på den nostalgiresa som second hand-butikerna erbjuder.

KIAB hyr ut lokaler till tre second hand-butiker i Katrineholm. Pingstkyrkans Second Hand på Vingåkersvägen 10, Röda Korsets Second Hand på Fredsgatan 18 och Möbelmagasinet Återbruk på Fabriksgatan 1.

 

* * *

 

Vi besöker Pingstkyrkans Second Hand

Monica Bergstedt visar ett par av kunderna runt i Pingstkyrkans butik.

Pingstkyrkans Second Hand tar emot det mesta som ett hushåll kan tänkas köpa. Dock inte pianon, vävstolar, VHS-band, tjock-TV eller tredelad äldre bokhyllor. I mån av tid så hjälper man till att hämta större föremål.

Anställd personal sköter mycket av verksamheten men på tisdagskvällar och på lördagar

rycker också många ideellt arbetande medlemmar in för att hjälpa till bland annat i caféet.

– Beroende på väderlek brukar vi ha ganska mycket folk här, berättar Monica Bergstedt som är en av volontärerna som är på plats.

Man samarbetar med Pingstmissionens utvecklingsarbete som är en av Sveriges största insamlingsorganisationer dit nästan en tredjedel av butikens överskott går. Resterande delas mellan missionsprojekt ute i världen och lokal hjälp till behövande i Katrineholm.

Butiken på Vingåkersvägen kompletteras sedan något år tillbaka också av en butik i centrum.

Emma Krantz, Marie Walve och Izdehar Lutfi är tre av de volontärer som brukar bemanna kassan i Pingstkyrkans butik.

Emma Krantz, Marie Walve och Izdehar Lutfi är tre av de volontärer som brukar bemanna kassan i Pingstkyrkans butik.

 

* * *

 

Vi besöker Röda Korsets second hand-butik i Katrineholm.

Det är en strid ström av kunder i Röda Korsets second hand-butik.

Röda Korsets Second Hand låg tidigare på Fabriksgatan men fick byta lokaler när det nya huset byggdes i kvarteret Pionen.

– Vår verksamhet har ökat enormt sedan flytten. Det blev verkligen ett lyft för oss och det låg precis rätt i tiden, berättar Gunilla Eriksson, som är en av många volontärer som delar med sig av sin fritid till Röda Korset.

I butiken, som är stor och luftig, hittar man kläder, skor, textilier, böcker, möbler, porslin och leksaker till låga priser. Man får hela tiden in nya saker.

– På måndagar har vi stängt, då samlas ett 20-tal volontärer för att packa upp och prismärka det nya vi har fått in, säger Gunilla Eriksson.

Kunderna som handlat möbler kan få hjälp med transporten till hemmet och pengarna från försäljningen går till hjälpverksamhet i och utanför Sverige. Organisationen försöker vara så effektiv som möjligt. Endast fem procent av intäkterna går till administration och 13 procent till insamlingskostnader. Resterande överskott delas i stort sett lika mellan nationella och internationella stödinsatser.

På måndagar samlas volontärerna på Röda Korsets second hand-butik för att packa upp och prismärka. Ett omfattande jobb.

På måndagar samlas volontärerna för att packa upp och prismärka. Ett omfattande jobb.

 

* * *

 

Det finns inte många lediga ytor i Möbelmagasinets lokaler.

Det finns inte många lediga ytor i Möbelmagasinets lokaler.

Möbelmagasinet Återbruk i gamla godsmagasinet är en av Katrineholms äldsta second hand-butiker. Den är också ett populärt besöksmål för turister och ligger högt på listan när turister listar anledningar att besöka vår stad.

Stina Vepsäläinen driver verksamheten och den som gör ett besök i Möbelmagasinet slås av hur otroligt många saker som finns där. Stina själv har ingen aning om hur många, men det bryr hon sig mindre om.

– Det ska vara många saker, det ska finnas något för alla att hitta här, säger hon, samtidigt som hon påpekar att hon inte driver någon loppis utan att det är en second hand-butik. Tanken är att det som finns här ska få chansen till ytterligare ett förlängt liv hemma hos någon ny ägare.

– Letar man efter fynd som har ett samlarvärde och som kan säljas vidare till ett högre pris hittar man dem nog lättare någon annanstans, säger Stina.

Namnet på butiken är lite missvisande. Visst finns det möbler här, men det är bara en liten del av sortimentet och begreppet nostalgiresa gör verkligen skäl för namnet vid en rundvandring i lokalerna. En myriad av saker uppställda högt och lågt bjuder på en minneskavalkad väl värt besöket.

– Folk uppskattar det här och många kommer hit från andra orter. En del återkommer, men väldigt många är också här för första gången så vi verkar vara välkända, konstaterar Stina.

Innehållet i butiken kommer oftast från dödsbon som Stina köper. Sortering sker på plats, en del behåller hon, det som är trasigt kastas och en del skänker hon till välgörenhetsorganisationerna.

– Det som inte går att sälja här kanske kan hitta nya ägare någon annanstans, säger Stina.

Stina Vepsäläinen driver Möbelmagasinet Återbruk.

Stina Vepsäläinen driver Möbelmagasinet Återbruk.

 

* * *

 

Från att ha varit en plats där man kan köpa kläder, skor och möbler till ett bra pris har second hand-butikernas verksamhet fått ytterligare en dimension med det nya miljötänkandet där återbruk har en central roll. Att vi dessutom bjuds på en nostalgitripp när vi besöker dem är bara ett extra plus.

Published On: 2022-06-22

Dela gärna nyheten!