Ryds Glas – en av de stora aktörerna i glasmästeribranschen

Ryds Glas startades i Sundsvall 1947 av Erik Ryd och när sönerna Georg och Leif tog över började verksamheten expandera. I dag ligger huvudkontoret i Helsingborg och Ryds Glas har 51 glasmästerier över hela landet med totalt 485 anställda. Ett av glasmästerien ligger på Oppundavägen i Katrineholm i kvarteret Karossen.

– Vi har många glasmästerier i Sverige och fler är på gång, säger Tomas Liss som är verksamhetschef. Det är många som söker sig till oss, det krävs mycket för att bedriva en verksamhet och vi är stora och vi växer. Vi anställer nya medarbetare nästan varje dag någonstans i Sverige.

Porträtt av Tomas Liss, områdeschef för Ryds Glas i Eskilstuna, Västerås, Köping, Strängnäs och Katrineholm

Tomas Liss är områdeschef för Ryds Glas i Eskilstuna, Västerås, Köping, Strängnäs och Katrineholm.

Företaget hette ursprungligen Tages Glas och från 2016 Ekengrens innan Ryds kom in i bilden 1 februari 2018. Tomas Liss kom in i företaget ett år senare.
– Vi har haft en bra utveckling och vi har nyligen gjort förändringar för att ytterligare anpassa oss till efterfrågan. Vid årsskiftet 2021 delade vi upp oss och blev Ryds Glas och Ryds Bilglas. Det är två olika bolag men verksamheterna ligger kvar vägg i vägg i samma lokaler och med samma kontor precis som tidigare.
– Det ställs stora krav på bilsidan hur jobben ska utföras. För att vara effektiva var det bättre att dela upp det på två olika specialiserade verksamheter än att hoppa emellan och bli ineffektiva på båda sidor, förklarar Tomas.

Hållbarhet är en viktig parameter i arbetet på Ryds Glas och man är noga med att ta ansvar för den värld vi lämnar efter oss till kommande generationer.
– Vi är i framkant när det gäller miljöarbete, säger Tomas Liss. Vi är med i regeringsprojektet Färdplan 2045 som säger att senast det året ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Vi på Ryds har minskat våra utsläpp med elva procent bara i år och vi går till exempel just nu över till att bara använda miljöbilar.
– Glas är också en miljövänlig produkt och vi tar i stort sett allt vårt glas från samma leverantör i Osby som anpassar sig efter de krav vi ställer. Undantagen är specialglas som vi till och med kan få beställa från utlandet. Vi försöker också spara gammalt kulturglas när vi hittar det. Annars är det återvinning som gäller.

Ryds Glas gör allt från servicejobb till projektjobb.
– Här har vi dels en styrka som jobbar med sådant som gått sönder men också några som jobbar med byggprojekt och där kan det handla om arbeten som balkongräcken, inglasningar och inredning. Man kan säga att vi gör detaljerna i husbyggena medan glasjobb som hänger samman med fasaderna görs av byggbolagen själva. Utvecklingen för glas i arkitekturen har gått framåt och vi är på tå och är med i den.
– Servicedelen, de som jobbar med sådant som gått sönder, har alltid varit den stora biten för Ryds Glas även om den är ganska liten i Katrineholm. I Eskilstuna och Västerås är det mycket mer skadegörelse, men det är klart, det är också större städer. I Eskilstuna kan det vara 40–50 rutor om dagen som går sönder på skolor.

Christian Brottsjö och Mattias Pärlfjärd på Ryds Bilglas byter ruta på en bil som drabbats av inbrott.

Christian Brottsjö och Mattias Pärlfjärd på Ryds Bilglas byter ruta på en bil som drabbats av inbrott.

Konkurrensen är hård mellan de ledande glasmästarföretagen som dominerar branschen.
– Glaskedjan och Ryds Glas är de stora aktörerna lokalt och jag vet inte ens om det finns några fristående glasföretag. Det är vi stora som sitter med avtalen med kommuner och försäkringsbolag. Här i Katrineholm är vi på Ryds Glas fyra glasmästare och en arbetsledare plus praktikanter. Vad gäller våra avtalsjobb här så har Katrineholmskontoret hälften och Eskilstunaavdelningen den andra halvan, säger Tomas, som är områdeschef för Ryds Glas i Katrineholm men också i Eskilstuna, Västerås, Köping och Strängnäs.
– Sammanlagt har vi i de här fem städerna 35 anställda och fler är på gång. Vår storlek gör oss flexibla och vi kan också samarbeta med andra områden. Skulle vi behöva kan vi få in 40–50 man, vi har nära både till Stockholm och Östergötland. Som stort jobb kan jag till exempel nämna husexplosionen i Linköping för några år sedan då 2–3000 fönster och en massa balkonger gick sönder.

Published On: 2021-11-30

Dela gärna nyheten!