Riga Wood Sweden förser hela Skandinavien med björkplywood

I kontorslokalerna högst uppe i Wengströmska villan finner vi sedan en tid tillbaka Riga Wood Sweden AB, ett helägt dotterbolag till lettländska Latvijas Finieris A/S. Tina Haugdahl är vd för bolaget och tillsammans med sin man Jan-Eric och deras team förser de hela Skandinavien med lettisk björkplywood av högsta kvalitet.

Kopplingen mellan Riga Wood och Katrineholm har växt fram efter hand. För nästan 30 år sedan köpte Tina och Jan-Eric en sommarstuga i trakten när Ericsberg sålde ut sina torp.

– När det sedan var dags för barnen att börja i skolan så gjorde vi om torpet till ett åretruntboende och lämnade Stockholm, berättar Tina.

Men kontoret låg kvar i Stockholm och i många år pendlade de båda till arbetsplatsen.

– För mig, som har många kunder runt om i Sverige, Danmark och Norge spelar det inte så stor roll var kontoret ligger, men vi ledsnade lite på pendlandet och framför allt ville inte våra kunder resa till Stockholm, säger Tina.

Så för ett och ett halvt år sedan började de titta på kontorslokaler i Katrineholm och Nyköping eftersom de bor mitt emellan. Lokalen i Wengströmska villan var ledig redan när de började leta. När fastighetsförvaltaren i Stockholm hjälpte dem att hitta nya hyresgäster för att slippa dubbla kontrakt samtidigt som lokalen i Katrineholm fortfarande var ledig när detta var klart så var saken klar.

– På plats i Katrineholm har sedan KIAB varit oss mycket behjälpliga och servicen har varit jättebra, säger Tina.

Plywoodprodukter hos Riga Woods Sweden

Hon har jobbat med björkplywood i 35 år varav de senaste 19 i Riga Wood Sweden AB. Med sin erfarenhet från både ekonomi och produktion är hon en auktoritet i branschen och ska man prata björkplywood i Sverige är det till Tina man vänder sig.

– Våra kunder finns inom exempelvis transportfartyg, akustikmiljö, bastillverkning till möbelindustri, betongindustri och parkettindustri. Vi säljer inget på privatmarknaden. 20 procent av det vi säljer går via specialträgrossister som förutom våra produkter också säljer annat träbaserat material. 80 procent är industrikomponenter B2B som ryms inom de avtal vi skriver med våra kunder, säger Tina.

– Vi är fem anställda och kontoret här i Katrineholm är spindeln i nätet för oss. Här köper och säljer vi, skapar alla produktionsorder och prissätter allt så att vi kan beräkna produktionskostnaderna. Vi ritar CNC-konstruktionerna och har både orderbehandlingen och ekonomifunktionen här. Vi är uppkopplade mot servern i moderbolaget i Lettland där alla våra tolv kontor i Europa kommer in, säger Tina.

– Vi erbjuder ritningshjälp också, säger Jan-Eric. Kommer kunden in med en handritad skiss så gör vi en ritning här på plats som vi kan skicka vidare för produktion.

Riga Wood Sweden jobbar bara med certifierade kunder och de i sin tur accepterar bara FSC/PEFC-certifierad råvara.

– Vår miljödeklaration har utarbetats av Sweco i Uppsala och är vidare tredjepartscertifierad av Bureau Veritas i Stockholm. Kvalitetssystem ISO 9001 garanterar ordning och reda. I och med att vi måste certifiera alla våra produkter håller vi en hög nivå i allt vi gör, säger Jan-Eric.

Ambitionen är hög och Riga Wood Sweden vill vara en stark och pålitlig partner.

– Vår produkt är kanske bara en detalj i kundens totala produktion men den är viktig och är den inte på plats i tid står deras produktion stilla. Vår flexibilitet och vår förmåga att leverera specialkomponenter till avsett ändamål är vår styrka, säger Tina.

Plywoodprodukter hos Riga Woods Sweden

Published On: 2021-03-26

Dela gärna nyheten!