Premiär för padel i ny hall

Padel är en av Sveriges snabbast växande sporter just nu. Den nya racketsporten har vunnit mark framför allt i storstäderna men är också på frammarsch i landsorten. Sista helgen i november var det dags för premiär i Katrineholms nya padelhall, belägen i Ericssons tidigare lokaler på Västgötagatan. Bakom tillkomsten av hallen står Magnus Pettersson och Daniel Tillnell.

Magnus och Daniel är gamla kompisar som i yngre år spelade tennis med varandra och fotboll mot varandra. Med yrkeskarriärer och familjeliv på varsitt håll blev umgänget efterhand inte lika intensivt, men genom tennisspelandet uppehölls kontakten kamraterna emellan.
– Daniel satsade mer på golf, men jag höll på med tennis högre upp i åldern, berättar Magnus, som till vardags finns i byggbranschen på ett företag med Malmö som bas.
– Det var genom jobbet och tenniskompisar i Malmö som jag kom i kontakt med padel och jag tyckte det var roligt. När jag sedan spelade tennis hemma i Katrineholm med Daniel föreslog jag att vi skull prova padel. Den närmaste banan fanns i Norrköping, fortsätter Magnus.


Ville kunna spela i Katrineholm
Båda föll för sporten och Magnus kände att han skulle vilja ha möjlighet att spela i Katrineholm. Han kollade med kommunen och fick först beskedet att det var på gång.
– Det var sommaren 2017, men sedan hände inget mer. Det var ingen som drev frågan. Men strax innan sommaren 2018 hörde de av sig och sa att det fanns en lokal ledig. Så jag frågade Daniel om han ville hänga på och dra igång det här, säger Magnus.
– Jag tackade ja. Jag tyckte det var roligt att spela när vi provade i Norrköping och jag tror att sporten har kommit för att stanna, säger Daniel.
– Målgrupperna är många, killar och tjejer i alla åldrar och i storstäderna är det väldigt populärt att spela padel, men det kanske inte lika känt i mindre städer som Katrineholm än, säger Magnus.
– Men det är många härifrån som åker till Norrköping och Eskilstuna för att spela, säger Daniel. Sporten är ganska enkel att börja med och därför lätt att fastna för. Tennis är betydligt svårare. I tennis är det också mycket dödtid för att hämta bollar och så. Här är det full fart hela tiden.
– Padel spelas ju mycket som dubbelspel och det är roligt att göra saker tillsammans, säger Magnus.

Påminner om tennis
Padel är en sport som framför allt är stor i Spanien och Latinamerika. Oftast spelas padel som dubbel mellan två par spelare. Poängräkningen lika som i tennis men serven slås underifrån vilket gör att spelet lättare kommer igång. Planen är 10 x 20 meter och markerad som en tennisbana. Underlaget kan vara cement, plast eller som i Katrineholms padelhall konstgräs. Nätet är 0,88 meter högt och därmed något lägre än ett tennisnät. Runt planen finns höga väggar och förutsättningarna påminner därför lite om squash. Bollarna är som tennisbollar men kan enligt reglerna vara något mindre. Racketen är av kompositmaterial utan strängar men med perforerad slagyta.
I maj satte processen att bygga Katrineholms första padelbana igång då de första kontakterna med KIAB togs. Sedan gick det ganska snabbt från första idén till klartecken för byggnation och Magnus och Daniel är mycket nöjda med KIAB:s insats.
– Jag tycker att vi har haft ett nära samarbete och en bra dialog hela vägen, säger Magnus.
– Magnus Österberg och Fredrik Dahlman är de som vi främst har haft kontakt med, säger Daniel. KIAB har fräschat upp lokalen och fått den riktigt snygg. Det känns verkligen som att de tror på oss och vår satsning.
– Ja, de är jätteglada att det här har startats upp, konstaterar Magnus.

Sker med automatik
För Magnus och Daniel innebär inte satsningen att de lämnar sina vanliga yrkeskarriärer. Banan sköter sig själv vad gäller bokningar och spel. Anmälan sker via nätet.
– Man går in på vår hemsida katrineholmspadel.se och gör en bokning. Första gången måste man registrera sig, förklarar Magnus.
– Man får en engångskod via mail. När man kommer till oss slår man in koden och då öppnas dörren och lyset i lokalen tänds, säger Daniel.
Det mesta sker alltså automatiskt, men helt utan arbete vad gäller padelhallen räknar de dock inte med att bli.
– Till en början får vi vara våra egna fastighetsskötare och hålla koll på städning och så. Sedan får vi se hur det blir. Det beror på ekonomin, säger Magnus. Om det blir fler banor beror på hur det utvecklas, men vi är inte främmande för att köra igång på fler ställen. Nu har vi också startat en förening. Abonnemang och bokning sker i företagets regi, träning och seriespel inom föreningens ramar.
– Ungefär som i golfen, sammanfattar Daniel och refererar till verksamheten på Jättorp som han också är engagerad i.

Published On: 2018-12-07

Dela gärna nyheten!