Nytt badrum på tio dagar

Över 650 000 bostäder, det flesta i miljonprogrammet, är i akut behov av stambyte och badsrumsrenovering. En alarmerande siffra som fått NCC Construction att utveckla en metod som kan lösa problemet.

Renovering av ett bad- och våtrum har tidigare varit tidskrävande och påfrestande för hyresgästen och dessutom en dyr historia för fastighetsägaren. NCC beräknar att deras nya metod, att bygga badrum i befintliga badrum, är mer kostnadseffektiv än traditionell renovering.

Dessutom har man löst problemet med fuktskadade badrum eftersom den nya luftade konstruktionen ventilerar bort eventuell fukt under badrummets hela livslängd. Det är inte längre ett problem att hantera uttorkning av fukt i badrumsrenoveringar.

En stor del av den totala arbetstiden i ett projekt ligger i planering och logistik. I likhet med IKEA paketeras de flesta delarna i platta tydligt märkta paket. En container fylls med byggmaterial, inredning, städutrustning och instruktioner. När containern är tom är renoveringen klar.

– Eftersom vi normalt är klara på tio dagar jämfört med traditionell renovering som tar fyra till tio veckor är både hyresgäster och fastighetsägare nöjda, säger Stefan Henemo som är chef för produkt- och processutveckling på NCC Construction.

En intressant nyhet är begreppet multihantverkare. Enkelt förklarat är det en liten grupp hantverkare som själva utför alla delar i byggprocessen.

– Social kompetens och att ha förståelse för hyresgästens situation i vardagen, och vilja att delta i utvecklingen inom byggbranschen är ett måste. I och med den nya utvecklingen ställs högre krav på den enskilde personen vilket i sin tur främjar utvecklingen av byggbranschen, säger Stefan Henemo.

Kortare byggtid, lägre totalkostnad och kvalitetsmärkt byggprocess (P-märkt) sammanfattar metoden. Men det är inte bara fördelar. En nackdel är att bad- eller våtrummet blir mindre. Väggarna flyttas tre och en halv centimeter in i rummet för att ge plats åt luftspalter runt om.

NCC Construction hyr i dag lokaler av Katrineholms Industrihus AB. I nuläget finns ytor inomhus för produktion, lager, kontor och mötesrum. Utomhus finns asfalterade och uppmålade avlastningsytor för containrar. Möjligheter att växa finns och på frågan hur framtiden ser ut för badrumsrenovering avslutar Stefan Henemo:

– Nu har vi kvalitetssäkrat hela processen och vi vet att behovet finns. Vi ser mycket ljust på framtiden!

Nytt badrum på tio dagar 1s Nytt badrum på tio dagar 2s

Här ses ett badrum i Marielund före och efter renovering.

Fakta

NCC är ett av de ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretagen i norra Europa med en omsättning på 57 miljarder svenska kronor och 18 000 anställda.

Nytt badrum på tio dagar 3s

Published On: 2013-10-11

Dela gärna nyheten!