Miljösatsning hos KIAB tar fart

Enligt den kommunala målsättningen i Katrineholm ska miljöpåverkan minska med 20 procent fram till 2020. Katrineholms Industrihus presenterar nu en satsning för att uppnå målet. Resultatet kan ses på taket hos hyresgästerna Service- och teknikförvaltningen och Sörmland Vatten på Vingåkersvägen 18.

Att installera solpaneler är hett just nu. Designen är tunnare och möjligheten till snabbare besparing är större än någonsin. Vid beräkningar återbetalas investeringen på mellan 14 och 16 år beroende av elpris och vilka bidrag som finns att ansöka.

Miljösatsning hos KIAB tar fart 1s

Installationen av solpaneler på Vingåkersvägen 18.

– Förutom att infria miljömålen från våra politiker och våra egna passar vi på att testa ny teknik. Så här lång ser det bra ut. Visar det sig fungera kommer vi kunna installera system med solpaneler på fler fastigheter i vårt bestånd, säger Ingmar Eriksson, vd på KIAB.

Produktionen av el kommer att räcka till behovet i fastigheten på Vingåkersvägen i Katrineholm, men att producera ytterligare el för försäljning är inte aktuell i nuläget.

KIAB har övervägt andra besparingsmetoder innan valet blev solpaneler. Eget vindkraftverk eller att köpa in sig en vindkraftpark har diskuterats.

Nästa projekt för miljöbesparing är redan bestämt. Nyheten är att under hösten 2013 kommer KIAB tillsammans med sin ägare Katrineholms Fastighets AB (KFAB) flytta samman i gemensamt kontor för att samla bolagens personal och servicefunktioner.

Fastigheten som ligger vid stadsparken i centrala Katrineholm kommer att genomgå renovering av tak, byte till fönster med isolerglas och installation av solpaneler.

– Vi vill leva som vi lär, avslutar Ingmar Eriksson.

 


 

Fakta

  • Adress: Vingåkersvägen 18, Katrineholm
  • Solcellsyta: ca 120 kvm
  • Antal paneler: 81 stycken
  • Återbetalningstid: 14–16 år
  • Elproduktion: 18 000 kWh
  • Växthusgasproduktion: Sänkning med 11 ton per år*

*Gemensam elmix i norra Europa


 

Published On: 2013-08-23

Dela gärna nyheten!