Med kreativitet som arbetsredskap

jimmy_eriksson2_reportage_kiabjpg

Som sextonåring och anställd inom vård- och omsorgen lyfter han luren till chefen och säger; Jag ställer inte upp på det här. Gör något åt den meningslösa situationen annars går jag. Jimmy Eriksson höll sitt löfte och slutade – eller snarare pausade – sin karriär.

Då kändes bristen på engagemang helt fel. Bestört över vad han sett beslutade han sig för att skapa en förändring.

Han lät en lösning växa fram. En lösning som inte bara handlade om kvalitet inom vård- och omsorg utan även ett större grepp inom förmedling av arbeten.

Resultatet heter i dag Jobbex som är en kompletterande aktör till Arbetsförmedling. Där jobbar man med stöd och jobbmatchning men fungerar även som arbetsgivare. Allt under en affärsidé – ett ställe där alla ska känna sig välkomna.

På Jobbex finns ett tydligt mål – alla ska bli anställningsbara i framtiden. Vissa når dit snabbare än andra som behöver mer tid för att växa som personer.

Nu när Katrineholms Industrihus träffar Jimmy för att prata om hans företagande, målas en positiv bild upp. Han framstår som glad och positiv med kreativa idéer och som älskar att lösa problem.

– Min fru säger att jag måste vila. Men jag ser mig själv som en entreprenör och har nog fem projekt på gång just nu, skrattar Jimmy.

Det är ingen tillfällighet att företaget är hyresgäst hos KIAB. Han valde Katrineholm av strategiska skäl för företagets expansion.

– Vi ska jobba nära våra verksamheter. En tiomilsradie runt Katrineholm passar oss perfekt, fortsätter Jimmy.

Jobbex bedriver verksamhet på sju platser i regionen och planerar att fortsätta växa. Men det är viktigt att det sker kontrollerat för att inte tappa i kvalité. Nästa projekt, som drivs i bolaget Jobbex Omsorg, är att driftsätta ett nytt gruppboende i Baggetorp.

Hur ser du på klimatet för företagare i Katrineholm?

– Jag tycker vi har en bra anda här. Och då jämför jag med andra orter som jag har jobbat på. Det råder öppenhet och lite krångel vilket är viktig för oss företagare. Jag känner mig faktiskt stolt över att få bo i Katrineholm, summerar Jimmy Eriksson.

Ni har ett företag som heter Jobbex service. Vad gör ni där?

– Vi jobbar efter modellen för socialt företagande. Där erbjuder vi beställare tjänster inom service, exempelvis trädgårdssysslor. Vi låter de anställda få stort inflytande genom att vara med och bestämma. Och så återinvesterar vi vår vinst i bolaget, avslutar Jimmy innan han hastar vidare till nästa möte.


FAKTA

Namn: Jimmy Eriksson, vd för Jobbex (Jobbex AB, Jobbex Service AB, Jobbex Omsorg AB)

Ålder: 34 år

Familj: Frun Agnetha och en son på 11 år och två döttrar på 7 och 2 år

Bor: Katrineholm

Intressen: Fiskar och spelar golf.

Musiksmak: Allt förutom opera. Lyssnar gärna på radio och just nu kanalen Bandit.

Bakgrund: Började arbete inom kommunal vård- och omsorg som sextonåring. Har erfarenheter från privat sektor i samma bransch och har bland annat byggt upp verksamhet för autistiska barn. Äger och driver i dag Jobbex med ett 30-tal anställda. Arbetar med exempelvis jobbmatchning som en kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen men skapar också sysselsättning i egna bolag för ge arbetssökande en chans till riktiga arbeten. I företagsgruppen ingår även distribution av reklamprodukter till musikfans världen över – exempelvis t-shirts till Metallica-fans.


 

Hyr lokalytor av KFAB och KIAB.

Adress: Drottninggatan 10 C 1 trp, Katrineholm

Yta: 350 kvadratmeter

Ytor: Utbildningslokaler och kontor

Adress: Mejerigatan 14, Katrineholm

Yta: 1 400 kvadratmeter

Ytor: Industrifastighet

Published On: 2015-10-19

Dela gärna nyheten!