Magdalena och Susanna fann varandra – öppnar veterinärklink tillsammans


Magdalena Jaszczak, veterinär och Susanna König, djursjukskötare, startar Din Vet i Katrineholm.

I slutet av mars 2020 begåvas Katrineholm med ytterligare en veterinärklinik. Då slår Magdalena Jaszczak och Susanna König upp portarna till Din Vet i Katrineholm. I lokaler där det tidigare vårdats STCC-bilar kommer det nu istället att vårdas husdjur.

Magdalena Jaszczak är veterinär och Susanna König är djursjukskötare. De har en bakgrund tillsammans på Anicuras veterinärklinik dit Magda kom i februari 2018.
– Jag kom till Sverige från England där jag hade jobbat som veterinär, berättar Magda.
– Jag var ansvarig sköterska på operationsavdelningen. Vi kom bra överens och vi kände att det var roligt att jobba ihop, säger Susanna.
Susanna hade jobbat på veterinärkliniken sedan 2003. För fem år sedan blev den uppköpt av Anicura, men Per Arvidsson som byggt upp stationen var kvar fram till december 2017.
– Sedan blev det en ny organisation och en annan struktur på det hela. Jag tyckte att det inte passade mig så jag sade upp mig i april förra året, säger Susanna. Jag slutade i månadsskiftet juni/juli och jag kände att jag behövde hitta tillbaka till ett roligare sätt att jobba. I samma veva fick jag möjlighet att jobba som konsult på en klinik i Gnesta.
– Jag kände nog också att det blev en liten besvikelse med Anicura så jag slutade där efter semestern. Jag kände också att jag vill jobba vidare med Sanna så jag följde efter henne till Gnesta, berättar Magda.

Steget från att dagligen pendla till Gnesta och att starta eget i Katrineholm var inte så långt.
– Jag var framme vid att jag måste bestämma mig för vad jag ville göra. Skulle jag byta bransch och satsa på något annat eller landa i mitt yrke fast på en annan plats? Samtidigt satt jag och Magda i samma bil på väg till jobbet en timme på morgonen och en timme på kvällen, och det är klart att vi pratade med varandra, säger Susanna.
– Man kan pendla till jobbet hela livet, men det blir jobbigt efter ett tag, fyller Magda i.
– Vi kände båda att vi vill ha stort inflytande över hela vårdbiten när vi jobbar, så vi började prata om att starta själva, säger Susanna. Min man har ett eget företag där jag sköter bokföring och fakturering, så den biten var inget som skrämde oss. Vi kände också en trygghet i satsningen för vi visste vad vi kunde göra och att marknaden fanns där. Vi kan attrahera med god kunskap och lägre priser som vi känner att vi kan stå för. Vi behöver ju bara försörja oss själva i bolaget och inte en massa andra.

I det gamla mejeriet fanns de perfekta lokalerna för Magda och Susanna.

När beslutet om att starta var taget gick resten fort.
– Vi började med att leta efter en bra lokal och den fann vi fort, säger Susanna.
– Vi ville inte vänta och som tur var hade KIAB en bra lokal på Mejerigatan, säger Magda. Vi var och tittade på den redan dagen efter vårt första samtal och det kändes bra på en gång.
– Vi såg direkt framför oss var lab och operationsrum skulle ligga. Dessutom är det bra omgivningar. Vägg i vägg med vår verksamhet är det en tjej som håller på med djurrehab och på andra sidan är det en hundbutik, förklarar Susanna.
– Sedan finns det en jättebra bilparkering och en stor gräsmatta vilket vi också har behov av, säger Magda.
– Det blir ett litet hundområde och jag tror att KIAB tänkte så också, säger Susanna.

Det var viktigt att hitta lokaler med rätt möjligheter.
– Börjar man med enklare behandlingar så behöver man inte så mycket, men vi vill ju kunna göra allt så vi behöver större lokaler, säger Susanna.

Arbetet att iordningställa lokalerna pågår för fullt och Magda och Susanna ser fram emot att få öppna Din Vet i Katrineholm i slutet av mars.

Nu iordningställs därför 250 kvadratmeter med reception, två mottagningsrum, lokal för röntgen och ultraljud, lab, hundstall och kattstall, operationsrum för tandvård och operationsrum för sterila ingrepp. Det finns också ett infektionsrum med egen ingång för att minska infektionsrisken.
Personalutrymmen med fikarum, duschar och omklädning finns också. Administrationen görs av Susanna hemifrån, i alla fall till att börja med.
De har också tagit höjd för att verksamheten med tiden kan växa. Mellan behandlingslokalerna och personalutrymmena finns ytterligare 200 kvadratmeter yta som Din Vet disponerar och som kan iordningställas senare.
– Vi har 450 kvadratmeter men 200 av dem är vår tillväxtzon. Det finns expansionsmöjligheter, förklarar Susanna upplägget.

Snart är lokalerna klara och de ska då fyllas med verksamhet och personal. De har annonserat efter folk via Facebook. Magda är veterinär och Susanna djursjukskötare. Nu behöver de direkt en djurvårdare och sedan ytterligare en djurvårdare på tillväxt.
– Vi vet ju inte hur mycket vi kommer att ha att göra. Responsen på våra annonser var enorm, vårt första inlägg sågs av 12 000 människor, säger Susanna, som också konstaterat att det är en liten trend att det öppnar mindre veterinärkliniker.
– Det är förmodligen en reaktion på de storas utveckling, säger hon.
Det är inte bara arbetskraften som hittas via sociala medier. Kunderna nås där också och Facebook är marknadsföringskanalen de använder i första hand.
– Men vi kommer också att annonsera i samband med öppningen i slutet av mars, säger Susanna.
– Djurägare pratar också med varandra och många känner igen oss sedan tidigare, säger Magda.
– Vi kan också locka kunder från andra städer och då spelar självklart priset en roll. Vi kan till exempel jämföra priset på en operation som i Stockholm kostar 50 000 kronor och som i Gnesta kunde göras för halva priset. Där någonstans kan vi också ligga, säger Susanna.

Kontrakten på lokalen är påskrivna och byggnadsarbetena är i full gång. Nu finns det ingen väg tillbaka.
– Det är både häftigt och roligt och vi ser verkligen fram emot öppningen, avslutar Susanna.

Published On: 2020-01-06

Dela gärna nyheten!