Isoleringsföretaget KVIAB i nya lokaler på Lövåsen


Peter Pedersen är förutom platschef på KVIAB också uppfinnare och konstruktör. Produkterna på bordet gav honom pris från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Peter Pedersen är platschef på KVIAB, Katrineholms Ventilations- rengöring & Isolering AB. Namnet är en tydlig beskrivning på vad man jobbar med. Vid nyår gick flytten från Trädgårdsgatan till större lokaler på Videvägen 7. En flytt som var nödvändig för det expanderande företaget.

Peter Pedersen är mer känd som uppfinnaren och konstruktören som tillsammans med sonen Kristian utvecklade företaget PCT Systems. De uppmärksammades för sitt turbinsystem för automatisk rengöring av rör och 2001 fick Peter pris av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin för sina uppfinningar. Kristian omkom tragiskt några år senare och Peter har i dag lämnat PCT Systems.
– Jag har jobbat med en hel del annat de senaste åren, berättar Peter. Jag var platschef på Ocab, ett lokalt saneringsbolag där jag jobbade ett år, men jag ledsnade lite på att sitta på ett kontor. Så jag började på Sundbergs Isolering som jag jobbat ihop med förr. Det är ett Nyköpingsbaserat företag som då öppnade filial i Katrineholm där vi bara var tre anställda. Det innebar att jag, förutom att driva filialen, också fick vara ute en del själv vilket kändes bättre.

Startade KVIAB
Men så kom då möjligheten att starta upp KVIAB som sysslar med rörisolering, ventilationsisolering och ventilationsplåtslageri. Ett företag som i dag etablerar sig allt mer på marknaden med modern teknik och ett modernt tänkande.
– KVIAB ägs av Polyterm i Fellingsbro som bland annat jobbar med polyuretanisolering, säger Peter. Det är ett familjeföretag där jag lärde känna pappan för 30 år sedan. Nu har sönerna tagit över och de är väldigt framåt. De hade redan det här företaget registrerat och jag blev erbjuden att bli delägare. Men med ålderns rätt tyckte jag att det var bättre att driva det som anställd och på den vägen är det.
– Vi hyrde lokaler på Trädgårdsgatan av KIAB men de blev lite för små när vi expanderade. I dag är vi 5,5 anställda. Den senast anställde är en ung tjej vilket är roligt för det finns inte så många kvinnor i branschen ännu. Vi håller också på att bygga upp en verkstad för att kunna förarbeta så att så mycket som möjligt är klart för montering när vi kommer ut till kunden.
– Det var verkstadsbygget jag pratade med Magnus Österberg på KIAB om och då erbjöd han de här lokalerna på Videvägen vilket passade oss utmärkt. Tanken var att vi skulle flytta in vid nyår, men det blev några veckor senare eftersom vi hade så mycket jobb just då, säger Peter.


Robin Roxnäs, Ludde Lidbäck och Peter Pedersén. På företaget jobbar också Andreas Karlsson, Monika Ptak och Jesper Pedersén.

Full sysselsättning
Byggsektorn är het både vad gäller nybyggen och renoveringsarbeten. Peter och hans personal behöver inte sakna sysselsättning.
– Det finns hur mycket som helst att göra. Vi jobbar åt de flesta ventilations- och rörfirmorna i Katrineholm, men vi har också uppdrag i hela övriga Sörmland och har dessutom kommit in på ett fastighetsbolag i Stockholm.
– Vi håller också på med ventilationsrengörning och där har vi fått förfrågningar från andra Stockholmsföretag. Det blir mycket resande, så en tanke jag har är att vi ska ha en division i Stockholm och en i Katrineholm.
Det är inte så lätt att hitta kompetent personal och KVIAB har samma rekryteringsproblem som de flesta företag i dag.
– Det blir oftast så att man plockar från andra företag i branschen, säger Peter. Vi har dock börjat ett samarbete med skolan och de kommer att dra igång en isoleringslinje här i Katrineholm. Jag har fått en förfrågan om att hjälpa till som lärare. Vi ska försöka nå de elever som går på rörmokarlinjen men som inte vill bli rörmokare. De kan jobba med isolering istället.

Fördel att jobba på ett litet företag
– Vi har också en praktikant som jobbar hos oss tre dagar i veckan under åtta veckor.
Det är ju ett hantverksyrke och för de som vill bli hantverkare är det alltid en fördel att jobba på små företag för här får man lära sig allt. Ju större företag, desto mer nischade arbetsuppgifter.
Företaget är relativt nystartat, är redan inne på sin andra verksamhetslokal och hittar nya marknader att verka på. Så det finns all anledning för Peter att vara vid gott mod.
– Jag ser mycket positivt på framtiden. Nu har vi lokaler som vi kan växa i och modern teknik som hjälper oss. Mycket ser annorlunda ut jämfört med tidigare rent administrativt. När det gäller arbetsorder har vi till exempel i dag en app där jag lägger in ordern. De anställda ser i telefonen vad de ska göra. Här lägger vi också direkt in alla inköp som hör till jobbet, all nedlagd arbetstid och reserapporter. Sedan blir det underlag för fakturering. På så sätt får vi väldigt lite kontorstid, avslutar Peter Pedersen.

Published On: 2019-03-10

Dela gärna nyheten!