Från Manhattan, N.Y. till Godsmagasinet Välkommen, Ceciliaretouch!

 

Cecilia Jonsson är retuschör. När fotografen är klar med sitt arbete tar hon vid och lyfter bilden från bra till perfekt. Hennes företag, Ceciliaretouch, jobbar framför allt med mode- och skönhetsfotografi. Svenska H&M är en stor kund, men Ceciliaretouch har även många uppdragsgivare i övriga Europa och i USA. Långa avstånd är inget problem: det allra mesta sköts lika bra på distans.

– Det var jättesvårt att hitta en bra lokal, berättar Cecilia. Jag sökte något som var lite udda, som hade personlighet. Jag tänkte mig kanske en mer klassisk studiolokal, men fastnade till slut för tågvagnen i Godsmagasinet mitt i Katrineholm.

Ceciliaretouch har hyrt lokalen i en månad nu. Läget precis vid stationen är perfekt, eftersom Cecilia ofta åker tåg till Stockholm för att gå på möten. Hon är jättenöjd än så länge:
– KIAB har varit bra på att fixa saker snabbt. Ventilationen hade hakat upp sig när vi precis flyttade hit, så kalluft blåste ut hela tiden. Men efter ett kort samtal till KIAB dök en fastighetsskötare genast upp och löste problemet.

Cecilias karriär tog fart på Manhattan i början av 2000-talet. Med en utbildning inom grafisk design i bagaget flyttade Cecilia till New York 2001. En bekant till henne var retuschör och Cecilia fick praktik på hennes företag Picture House.
– Jag lärde mig retuschhantverket från grunden på Picture House. Mitt intresse för färg och form fick kombineras med teknik och det passade mig perfekt. Men åren i New York gjorde mig härdad. Där förväntas man jobba stenhårt, hela tiden. Jag är mycket mer stresstålig nu, konstaterar Cecilia.

När hon bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige 2007 hade hon avancerat till Senior Retoucher på Picture House och hade goda förutsättningar att kunna starta upp en egen verksamhet här hemma. Cecilia är ursprungligen från Hälsingland och efter flytten från New York landade hon i barndomens Järvsö. Sedan blev det Stockholm en kortare period innan hon och sambon Mats bosatte sig i Katrineholm: hans barndomsstad. Här har de bott i sju år och sedan november är Mats anställd i Cecilias företag.
– Våra vänner tyckte att det var en riskabel grej, det här med att börja jobba ihop. Men vi tycker ju om varandras sällskap och hittills har det funkat jättebra. Mats fixar grundläggande bildbearbetning och en del administrativa sysslor. Det underlättar verkligen för mig. Och till hösten kommer två praktikanter att börja hos oss, så då blir vi fyra.

Förutom Ceciliaretouch finns en guldsmed och ett konstgalleri i Godsmagasinet.
– Det vore kul om fler företag flyttade hit. Lokalen är så fin, men står delvis tom. Och en del katrineholmare tror fortfarande att man kan köpa biljetter här. För några dagar sedan knackade en man på och ville beställa en biljett till Norrköping. Vi blev väldigt förvånade, men kunde så klart ha hjälpt honom. Det är ju enkelt att boka tågbiljett på nätet, skrattar Cecilia.

Published On: 2016-04-25

Dela gärna nyheten!