Framtiden flyttar in

”Det räcker inte att skaffa en snygg fasad. Vi behövde se över hela byggnaden, hyresgästernas behov och hur vi vill kunna använda lokalen i framtiden.”
Magnus Österberg, KIAB

 svardsliljan-reportage2

Fasaden på Kungsgatan 10 i centrala Katrineholm var i stort behov av renovering. Många passerar dagligen fastig­heten eftersom en av Katrineholms stora arbetsgivare finns strax intill och fasaden var ingen bra reklam för KIAB.

– Men det räcker inte att skaffa en snygg fasad, konstaterar Magnus Österberg på KIAB. Vi behövde se över hela byggnaden, hyresgästernas behov och hur vi vill kunna använda lokalen i framtiden.

Byggnaden är av suterrängmodell och för att leverera varor till företagen som hyr lokal här fick lastbilarna köra in på mark som låg över lokalens nedervåning. Det var hård belastning på de bärande bjälklagren och egentligen precis på bristningsgränsen för vad som var möjligt. Dessutom läckte det vatten genom marklagret ner till undervåningen. Steg ett blev därför att täta läckaget och bygga en ordentlig lastkaj. I lokalerna finns bland annat ett tryckeri och ett bilserviceföretag som regelbundet får tunga transporter så samtidigt som det har blivit lättare för dem att ta emot transporter avlastas byggnadens bärande bjälkar.

– På den tidigare parkeringsplatsen byggde vi en helt ny lagerbyggnad. Den fungerar idag som kallager men är anpassad för att enkelt ställa om till uppvärmt förråd om vi skulle få hyresgäster som har behov av det, säger Magnus.

Huvudbyggnaden har fått nya butiksentréer utformade så att värmeläckaget blir minimalt och utanför entréerna finns nya parkeringsplatser. Tanken är att det ska vara enkelt och välkomnande att komma hit.

Tidigare hyrde Viadidakt delar av lok­alerna. De hade snickeri, datakurser och en överskottsmarknad i fastigheten. Under året har verksamheten flyttat till Värmbol och lokalerna är lediga.

I Värmbol fanns leksaksföretaget Busbjörnen som sålde varor på nätet men nu såg de en möjlighet att öppna en fysisk butik i lokalerna på Kungsgatan. Sedan augusti finns därför en helt ny leksaksaffär i Katrineholms centrum.

svardsliljan-reportage1

Så allra sist något om fasaden. Alla ytterväggar har tilläggsisolerats, putsats och tål numera att visas upp för besökare och förbipasserade. Lena Larsson på KIARK har tillsammans med Magnus Österberg skapat en modern putsad fasad i två gråa nyanser. De klargula butiksentréerna lyser upp ytterväggarna som glada utropstecken och ger reklam för snygga och funktionella lokaler ända in i bjälklagren.


Fakta

Kvarteret Svärdsliljan

Lokal, Kungsgatan 10 i centrala Katrineholm

Renoverad juni-oktober 2014

Lokalhyresgäster: Busbjörnen, Holmbergs Tryckeri, LG Bilservice, Islamiska föreningen

Entreprenörer: PEAB (fasaden) och KS Bygg AB (förrådsbyggnaden)

Arkitekt: Lena Larsson på KIARK


Published On: 2015-04-14

Dela gärna nyheten!