Folktandvården jobbar förebyggande

Fram till 2005 hittade man Folktandvården i Katrineholm i de lokaler på Drottninggatan som i dag används av Katrineholms-Kuriren. Då hade lokalerna blivit för trånga för tandvård och man flyttade i stället in Kurir-Trycks tidigare lokaler på Trädgårdsgatan. Lokaler som sedan byggdes om 2011 och ytterligare anpassades 2016.

– Våra lokaler är utformade efter att ett stort antal personer ska kunna gå in och ut. En del kunder har barn med sig och för andra är det tvärtom, barnen har föräldrarna med sig, förklarar klinikchef Ann-Sofie Staaf som har haft chefspositionen sedan september 2022.

Klinikchef Ann-Sofie Staaf på Folktandvården i Katrineholm

Klinikchef Ann-Sofie Staaf på Folktandvården i Katrineholm. Här i receptionen.

Pandemin innebar ett vårdstopp för de äldre patienterna vilka är de som i vanliga fall har störst vårdbehov.

– Det var jobbigt att veta att vi drog på oss en vårdskuld men genom att vi kunde arbeta med våra yngre kunder under pandemin hade vi sen möjlighet att prioritera de äldre när restriktionerna hävdes, säger Ann-Sofie Staaf.

Munhålan är en bakteriekänslig miljö och inom tandvården är man van att jobba med skyddsutrustning som ansiktsmasker och visir. Det visade sig också att tandvårdspersonal fick mindre smitta än annan sjukvårdspersonal.

– Nu är vi i kapp oss själva och personalen är hel och välbehållen, vilket känns oerhört skönt. Nu kan vi köra som vanligt, säger Ann-Sofie Staaf. Vi på allmäntandvården är 47 anställda sen har specialisttandvården sex anställda som arbetar här. Det handlar om sjukhustandvård och dialyspatienter med mera.

– En frisk kropp kan orka med den belastning sjuka tänder är, men om allmänhälsan sviktar kan dåliga tänder ställa till stora problem.

Den totala lokalytan som Folktandvården disponerar är 1 380 kvm och här finns 21 behandlingsrum samt ytterligare några rum för specialisttandvården. Folktandvården i Katrineholm har totalt 18 990 patienter att ta hand om vilket blir ungefär 1 800 patienter per tandläkare.

– Vi har en kampanj på bussar och i sociala medier just nu för att få fler patienter. Vi har inga köer och vi ligger väldigt bra till. Vilket gör att vi har goda möjligheter att välkomna nya kunder till oss, sammanfattar Ann-Sofie Staaf läget.

– Ambitionen är att Sörmland ska ha Sveriges bästa tandhälsa. Vi jobbar hela tiden förebyggande så att folk inte ska behöva komma till oss så mycket. Men har man vår filosofi måste man ha också flera kunder.

Arbetet har varit framgångsrikt och tandhälsan i Katrineholm är generellt ganska bra.

– Vi har fina siffror, 91 procent av våra kunder hade inget nytt hål i tänderna under förra året.

– Tittar vi framåt så tycker jag nog att vi, utifrån vad vi kan se, har tillräckliga lokaler. Kanske skulle jag vilja ha lite fler administrationsplatser. De administrativa kraven har ökat och vi behöver få plats med digitala scanners för att få till ett bra flöde vid arbetsstationerna, avslutar Ann-Sofie Staaf.

Ann-Sofie Staaf i det rymliga konferensrummet.

Ann-Sofie Staaf i det rymliga konferensrummet.

Published On: 2023-06-15

Dela gärna nyheten!