Ett stabilt och bra läge för KIAB inför 2021

Ett alldeles speciellt år går mot sitt slut. Katrineholms Industrihus AB har givetvis också påverkats av coronan men fastighetschefen Magnus Österberg balanserar upp bilden och ser framåt med tillförsikt.

– Jag tycker att läget är stabilt och bra för vår del. Det är klart att det varit en orolig tid med pandemin men så långt har vi klarat oss bra utan konkurser även om det är 4–5 företag som har haft det kämpigt. Sedan får vi se hur det blir nästa år och hur situationen påverkas av att vaccinet kommer.

– Vi har en uthyrningsgrad på 94,6 procent vilket är jättebra. De enda större lokaler vi egentligen har lediga är 3000 kvm i kvarteret Rådmannen. Till dem finns inga utvändiga ytor tillgängliga så de är lite svåruthyrda eftersom de då saknar parkeringsplatser men också ytor för lastning och lossning. Området är därför, och genom sitt centrala läge, inte lämpligt för logistikföretag.

– Rådmannen var tidigare ett rent industriområde med Ericsson och Elektro Standard men inget av det är kvar. Istället är husen fyllda av annan verksamhet sedan Socialförvaltningen och Service- och Teknikförvaltningen flyttat hit. Ericssons lokaler innehåller numer vårdcentral och skola och på området finns också bland annat El & Säkerhet och Katrineholms Padel.

Skulle behovet uppstå och man behöver bygga nytt så finns det mark som snabbt kan byggas på, berättar Magnus Österberg.
– Ja, och kommunens avdelning för Näringsliv jobbar också hårt för att det ska finnas mer industrimark. Men hittills har vi lyckats lösa alla hyresförfrågningar med lokalytor vi redan har tillgängliga och vid nybyggnationer vill företagen gärna äga lokalerna själva.

Efterfrågan på lokaler har varit stor de senaste åren. Katrineholm har blivit en attraktiv ort att etablera sig på och trycket har varit hårt på Magnus och hans personal.
– Kanske har det lugnat ner sig lite i och med coronan. Man vet ju inte riktigt vart det bär iväg och företagen avvaktar utvecklingen. Men det är inte helt nattsvart och kommer det ett fungerande vaccin är jag övertygad om att det kommer att sparka igång igen.
– För vår del handlar mycket av arbetet om att hitta lokaler och lösa företagens behov av anpassningar så att lokalerna blir ändamålsenliga. En del behöver större, andra mindre och det gäller att pussla med förutsättningarna vi har till förfogande. Det handlar om allt från övergripande planering sett över flera år ner till detaljer som rörlösningar på toaletter.
– Vi har också jobbat mycket med att energibesikta alla fastigheter. Vi bokför alla våra fel och brister och under 2021 ska vi åtgärda det sista. Vi har därmed med råge uppnått det nationella energimålet att sänka energiförbrukningen med 20 procent. Under året har det gått lite långsammare eftersom vi inte kan springa runt hos hyresgästerna hur som helst under coronatider men ambitionen är som sagt att vi ska vara klara under det kommande året.

Det löpande underhållsarbetet är också viktigt och här lägger KIAB ner stora resurser.
– Vi har under ett antal år satsat 10 miljoner kronor per år på planerat underhåll, berättar Magnus. Fram till 2025 yttrar det sig bland annat i att vi kommer att lägga om en hel del yttertak. När elektronikindustrin var som hetast för 25 år sedan färdigställdes många lokaler med papptak. De håller ungefär så här länge och det är dags att se över dem.
– Vi kommer också att byta plåttaket på Köpmangatan 3. I det huset kommer vi i samband med det arbetet också att förbereda för att värmeisolera vinden för att senare kunna bygga nya kontorslokaler. Efter nyår börjar vi dessutom att byta över 200 fönster vid Värmbols industriområde, något som det är stort behov av eftersom de är i dåligt skick.

Att se efter de yttre fasaderna på husen är också nödvändigt och här har ett stort arbete gjorts under ett antal år. Magnus tycker det är viktigt att det är fint i Katrineholm och här har KIAB en viktig roll att fylla.
– Husen ska se snygga ut när man åker igenom stan och vi vill vara en god förebild. Det är viktigt att kunna erbjuda vackra miljöer. Fasaderna ska vara snygga och vi vill vara ett fastighetsbolag som både vi själva och Katrineholmarna kan vara stolta över. Vi har gjort stora insatser för att lyfta våra exteriörer, det är viktigt för oss som bor här men också för fastighetsbolaget. Annars får vi inte den uthyrningsgrad som vi har.

Magnus Österberg är nöjd med den utveckling som KIAB har haft och vill fortsätta på den inslagna vägen.
– En stor del i framgången är att vi har ordning och reda på våra installationer och utemiljöer. Därmed har vi också koll på våra fel och brister så att vi kan åtgärda dem. Vi omsätter nästan 65 miljoner kronor och förvaltar 22 industrifastigheter. Det är många som har sin dagliga sysselsättning i våra lokaler och är beroende av att vi gör ett bra jobb.
– Vi känner också uppskattning för det vi gör. Vid senaste NKI-undersökningen kom vi trea i Sverige bland företag som förvaltar kommersiella fastigheter. Vi är inte så många som jobbar här men vi försöker skapa en lite familjär känsla med våra hyresgäster. Vi vill vara lättillgängliga och de ska veta vem de ska vända sig till i olika frågor. Och det känns som att hyresgästerna uppskattar det.

Published On: 2020-12-22

Dela gärna nyheten!