Byggsolid satsar på exklusiva lägenheter i Katrineholm


Poyan Sandnell och Daniel Lundborg, Byggsolid utanför kontor på Vingåkersvägen 10 i Katrineholm. Hyresvärd Katrineholms Industrihus AB (KIAB).

De har nyligen köpt loss gamla posthuset, en av Katrineholms vackraste fastigheter, och är även i full gång med bygget av fjorton exklusiva lägenheter på Ericssons gamla parkering: Kvarteret Barberaren. De behövde nya kontorsutrymmen och när Daniel Lundborg och Poyan Sandnell blev erbjudna lokalen på Vingåkersvägen 10 fanns ingen tvekan.

”Dagen innan vi skulle gå på semester i somras kände vi att det verkligen var dags att flytta, så då högg vi tag i det ordentligt.”, säger Poyan.

“Att lokalen i fråga dessutom bara ligger ett stenkast från vårt stora byggprojekt Kvarteret Barberaren gjorde valet än mer självklart. Jag och Poyan hade just slagit ihop våra två bolag, Byggsolid och Dapo Real Estate Group. Vi behövde någonstans att ta emot kunder och bli mer samspelta kring projektet Kvarteret Barberaren. Det bygget ligger bara några hundra meter härifrån, så kontoret ligger strategiskt placerat för vår del. Läget och det faktum att vi var i behov av fina kontors- och personalutrymmen gjorde att det inte var något att tveka på när vi blev erbjudna den här lokalen.”, säger Daniel.

”Ett riktigt lyft. Det märks på personalen, de kommer gärna hit och äter mat. Och på nedervåningen finns omklädningsrum, dusch och bastu.”, säger Poyan. De arbetar just nu med projektet Kvarteret Barberaren, en nybyggnation av 14 exklusiva lägenheter, med beräknad inflyttning sensommaren 2018.


Poyan Sandnell och Daniel Lundborg, Byggsolid, diskuterar planlösning i nya byggprojektet kvarteret Barberaren.

”Vi äger huset bredvid och redan när vi förvärvade det hade vi en diskussion med den gamla ägaren om ett eventuellt byggprojekt på den här tomten. Katrineholm är i ett extraordinärt läge just nu – det byggs som aldrig förr – och vi har så många duktiga kolleger i branschen, som Sjötorps, Tegelstaden och Byggaktören. Vi kände att vi var tvungna att göra nånting unikt för att synas i mängden och vår analys var att man borde kunna bygga lite mer exklusiva och roliga lägenheter till samma kostnad som de som våra kolleger erbjuder.” säger Daniel. ”Just att tomten tidigare var Ericsons parkering gör att det känns ännu roligare att kunna använda den till det katrineholmarna efterfrågar mest, nämligen bostäder.” säger Poyan.

Kommunen har som mål att växa med ungefär 500 invånare per år fram till 2030, vilket innebär att de verkligen måste satsa på bostadsbyggande. Byggsolid tycker att samarbetet med kommunen kring Kvarteret Barberaren har funkat bra. “De vi har samarbetat och bollat idéer med har varit jättebra. Inställningen från kommunens sida har varit att vi gör det här tillsammans.”, säger Poyan.

Daniel Lundborg är vd för Byggsolid, men även styrelseordförande i Dapo Real Estate Group. Där är hans kollega från Byggsolid, Poyan Sandnell, vd. Dapo Real Estate Group äger fastigheter i Katrineholm, Vingåker, Vadsbro och Valdemarsvik. Det senaste förvärvet är gamla posthuset i Katrineholm, allmänt ansett som ett av Katrineholms vackraste hus. Det stod färdigt 1906, heter egentligen Kungliga Postenhuset och nyttjas i dagsläget som bostadshus.

”Det behöver lite kärlek, kan man säga. Vi köpte det av en äldre änka i Stockholm som inte alls var intresserad av fastighetsförvaltning. Så det känns jättekul att huset ägs av katrineholmare igen. Vi brinner verkligen för det här huset, det är ett av Katrineholms många stoltheter. Vi har stora planer för fastigheten och måste ta ett helhetsgrepp på renoveringen och ekonomin, därför planerar vi att göra en ombildning till bostadsrätter efter en totalrenovering.”

Hur ser tidsplanen ut för posthuset?
”Vi behöver först och främst bli klara med Kvarteret Barberaren, vilket planeras till sensommaren 2018. Men intresset för posthuset är tydligen stort, det är väldigt populärt hos katrineholmare. Utan att ens ha en tidsplan gjorde vi ett Facebook-inlägg om förvärvet och då fick vi så många kommentarer av folk att vi nu har upprättat en intresselista.”

Vad är viktiga egenskaper för en entreprenör?
“Jag tror det är att våga och att ta till vara på driv och engagemang”, säger Daniel. “Jag har alltid varit intresserad av att lära mig hur saker funkar. Även när jag var lärling på mitt första bygge frågade jag cheferna hur de tänker när de styr bolaget. Att bygga upp någonting har alltid intresserat mig. Både att fysiskt bygga upp ett hus, men även att bygga upp en organisation. Att få personalen att trivas och göra kunderna nöjda triggar mig. Personalen är oerhört viktig. Det är de som skapar Byggsolid.”

“Jag håller med Daniel om att det först och främsta handlar om att våga. Innanför komfortzonen är vi trygga, men att bara stanna där leder en oftast ingen vart. Att våga ta sig vidare behöver inte alltid betyda att riskera jättemycket, men man måste tro på sin idé. Att vi sen fick med oss personalen och lyckas göra kunderna nöjda blev ett svar på att vi valde rätt väg.” säger Poyan.

Finns det någonting som rör ert företagande som ni är lite extra stolta över?
“Just våra fina kundreferenser är nog det jag blir mest glad för”, säger Daniel. “Jag upplevde att stora delar av byggbranschen tyvärr saknade kundvårdsbiten förr i tiden. För en privatkund är ett byggprojekt ofta den enskilt största investeringen de gör under en längre period och därför är det så viktigt att vi tar det i beaktande och ger kunden den service den förtjänar. Även om vi har gjort tretton liknande projekt tidigare under året ska vi finnas till hundra procent för just den enskilda kunden, där och då. Och om vi sen får höra att kunden tyckte vi var lyhörda, trevliga och tillmötesgående, blir jag extra stolt.”

“Att driva och jobba med sitt eget företag, tillsammans med partners och anställda, gör mig stolt. Att man har jobbat upp någonting från grunden som faktiskt går bra. När vi nu också äntligen sitter här under samma tak i ett så fint kontor blir man extra taggad. Jag riktigt längtar till jobbet”, avslutar Poyan.

Fakta om Byggsolid

Daniel Lundborg, 35 år, vd/produktion
Poyan Sandnell, 34 år, styrelseordförande/fastighetsförvaltning
Bolaget startades 2013. De har åtta anställda och sysselsätter totalt elva anställda.
Fakta om Dapo Real Estate Group
Bolaget startades 2012 och ägde 52 stycken lägenheter 2017.

Byggsolid och fastighetsbolaget Dapo Real Estate Group delar kontoret på Vingåkersvägen 10.

Published On: 2017-10-16

Dela gärna nyheten!