20-årsjubileum för Hälsogymet

I 20 år har Peter ”Peppe” Eriksson drivit Hälsogymet. Det är ett av Sveriges största gym vad gäller möblerad gymträningsyta. Träning pågår i lokalerna dygnet runt och platsen är förutom ett hälsocenter också en av Katrineholms största sociala mötesplatser.

– Jag jobbade för Tomas Thor på Hälsocenter när han sålde det till Micke Hedlund, berättar Peppe. Inriktningen på Hälsocenter förändrades från ett styrkegym till ett passgym och eftersom det fortfarande fanns efterfrågan på ett styrkegym bestämde jag och ett par kompisar oss för att köra själva. Det var Peter Lundqvist. Sven-Erik Persson och jag.
– 1 november 1998 öppnade vi i lokalen på Fredsgatan där DuD håller till i dag. För oss var det på hobbybasis, vi tänkte att om det blev 150 som tränade skulle det gå runt. ”Lunkan” hoppade snart av för att satsa på sin sportaffär, men Sven-Erik och jag körde på.
– 2006 bestämde vi oss för att bli mer kommersiella, det var nödvändigt i och med flytten till våra nuvarande lokaler. 2010 löste jag ut Sven-Erik. Fram till 2014 hade jag annan försörjning och återinvesterade allt i gymmet, därefter har jag livnärt mig på det här. Men verksamheten har aldrig haft ett banklån, säger Peppe.
– Totalt omsätter Hälsogymet drygt 4 miljoner per år. Vi äger de flesta maskinerna, men en del hyrs. Framför allt de nya crosstrainer-maskinerna.


Lokalerna är stora, maskinerna många och för den som gillar muskulär träning och konditionsträning finns mycket att välja bland.

Mycket att välja på
– Jag har ingen riktig koll på hur många maskiner vi har och vad vår utrustning är värd i dag, men gissningsvis mellan fem och sju miljoner kronor. I mitt perspektiv är det inte så intressant. Vi har köpt nytt efterhand som efterfrågan hos medlemmarna har funnits, säger Peppe.
Det finns inte mycket mer än fem gym i hela Sverige som har så mycket möblerad gymträningsyta som Hälsogymet. Men trots de 34 konditionsträningsmaskinerna är det precis att man klarar efterfrågan.
– Vår totala yta är nu 1000 kvm. Vi började med 150 kvm i lokalerna på Fredsgatan och där kunde vi öka på till 200 kvm innan vi flyttade hit till Gamla karossen. Först använde vi 500 kvm här, sedan har vi ökat på i två omgångar och byggt på med två entresoldäck för att få mer plats.

Byggt om själva
– Vi har byggt om i egen regi och det har aldrig varit några problem med KIAB. Jag tycker det är en bra och oproblematisk hyresvärd. De har alltid varit tillmötesgående och vi har alltid kunnat resonera om saker och ting. Vi ska just nu investera i en ny AC-anläggning i en del av lokalen och det enda KIAB vill är att jag berättar vad vi tänker göra. Vi återinvesterar mellan 300 000 och 500 000 kronor varje år och det känns bra med en hyresvärd som har förtroende för oss.
– Vi trivs bra här. Det känns som om vi inte kunde ha haft bättre lokaler. Vi vill ligga centralt i närheten av där folk bor, men det ska också vara möjligt att ta sig hit utan att passera city. Lokalerna stod tomma när vi flyttade hit, men jag tror att vi skapat ett flöde av människor hit som gjort det intressant för andra företag att hyra in sig i Gamla karossen. I snitt har vi 300–350 besökare varje dag.


Hälsogymet är öppet 24 timmar per dygn och har ungefär 1300 medlemmar som tränar. Träning pågår i stort sett under dygnets alla timmar. Anläggningen är uppbyggd med olika avdelningar där man inte störs av varandras olika träningsinriktningar. Stämningen i lokalerna är familjär, de som tränar trivs med varandra vilket har stor betydelse på flera sätt.

Träning dygnet runt
– Vi bjuder på mycket, säger Peppe som en delförklaring till den goda stämningen. Trivselfaktorn på ett gym är otroligt viktig. Vi tar till exempel inte betalt för kaffet, vi tar inget extra för massagestolen och golfsimulatorn är kraftigt subventionerad. Vi har massör, sjukgymnast och kiropraktor som driver verksamhet här och ibland även personliga tränare. De kan vara här utan att vi tar ut något extra för det, vi ser det som en bra service för våra medlemmar.
– Till trivselfaktorn hör också att det alltid är snyggt och fräscht. Vi städar lokalerna sju dagar i veckan. Är det skitigt spelar det ingen roll hur bra maskiner man har. Komforten är viktig.


Förr var gym för de inbitna träningsmänniskorna. I dag är det en friskvårdsanläggning. Då tränade man för att bli stor och stark. I dag tränar man för att må bra.

Medlemmarna är viktiga
– Jag låter medlemmarna styra mycket av vad vi ska ha. När vi köpte våra första crosstrainers valde kunderna mellan dem och stepmaskin. I dag har vi 14 crosstrainers i lokalerna. De nya har både internet och tv inbyggda i sig. Jag själv brukar koppla upp mig mot mitt eget Netflix-konto när jag tränar.
Förr var gym för de inbitna träningsmänniskorna. I dag är det en friskvårdsanläggning. Då tränade man för att bli stor och stark. I dag tränar man för att må bra. Peppe konstaterar att vi är mer stillasittande både vad gäller jobb och fritid och friskvårdsträning är det som tilltalar de flesta i dag.
– Vi har till exempel mycket samarbete med handikappade som tränar här. En av anledningarna till att vi är så populära tror jag också är att anläggningen är uppbyggd med olika avdelningar där man inte störs av varandras olika träningsinriktningar.


Gymmet är också en social mötesplats av rang. Något som Peppe gärna vill lyfta fram.

Social mötesplats
– Många gånger är det fullt med skolungdomar som sitter och fikar. Vi fyller bristen på fritidsgårdar. Som medlemmar kan de träna här men också bara träffas och fika tillsammans. Vid andra tillfällen är huset fullt av pensionärer. De kanske inte kände varandra innan de började träna här, men många äldre är ensamma och vi blir som en träffpunkt. Vi blir också en viktig aktör när det gäller integrationen. Vi har många nationaliteter bland medlemmarna och här lär man sig att umgås med folk från hela världen.
– Det är det som är så kul. Man går hit för att träna och på köpet träffar man folk som man pratar med. Det blir en mix av allt. Här träffas alla oavsett kultur, kön, nationalitet, ålder, ekonomisk bakgrund eller annat som i vanliga fall sorterar människor i grupper. I våra regler står det att man ska bete sig som en god kamrat och det är det som gäller.
– Många blir uppfostrade här. Bryter man mot våra regler blir man avstängd. I skolan kanske man kan bete sig lite hur som helst, men inte här.

En livsstil
Gymmet är som en livsstil för Peppe, och med öppet dygnet runt kan folk höra av sig när som helst om borttappade taggar eller andra problem.
– De här 20 åren har givetvis varit en stor resa för mig själv och saker och ting har ändrat sig mycket under de här åren.
Barnen Daniel och Madelene jobbar på gymmet på kvällar och helgerna men har i övrigt andra jobb. Peppes förhoppning är att de en dag ska ta över verksamheten efter honom. De har varit med på resan och vet vad som krävs.
– Jag sköter det mesta själv oavsett vad som ska göras, säger Peppe. Häromdagen satt jag till exempel i källaren och sydde om dynorna till några av maskinerna. Det gäller att hålla nere kostnaderna. De första tio åren städade vi till exempel själva. Hälsogymet är byggt från grunden och allt som blivit över är återinvesterat i företaget.
Den avslutande frågan är då hur jubiléet ska firas.
– Vi gör inget jippo av det här. Vi satsar energi och ekonomi på gymmet istället, säger Peppe.

Published On: 2018-10-25

Dela gärna nyheten!