PVF Teknikcentrum i moderna utbildningslokaler
– Det här är lite LPP över den här installationen.
Står det så på ritningen betyder det ”löses på plats”, förklarar Niklas Angelöf som är platschef på Plåt och Vent Forum (PVF) Teknikcentrum när han visar runt i de nya och utbildningslokalerna på Köpmangatan i Katrineholms innerstad.
Niklas som också är utbildningsansvarig berättar att utbildningen faktiskt startades redan 1992 i samma lokaler som Installatörernas utbildningscentrum (IUC). Syftet var, då som nu, att tillgodose branschen med kvalificerad arbetskraft inom byggnads- och ventilationsplåtslageri. Enligt en ny prognos behövs 1 500 personer årligen under en överskådlig tid.
– I dag examineras i Sverige 250 elever vilket innebär en stor efterfrågan av duktiga yrkesmän och kvinnor, lägger han till.
På skolan arbetar sex anställda och utbildningen hyr just nu närmare 1 750 kvm för sin verksamhet, vilket ger möjlighet att utbilda 35 elever samtidigt.
I Katrineholm utbildas årligen 80-talet elever och företagslärlingar från hela landet. Kungälv, Skövde och Ängelholm är några av hemorterna. Under den intensiva utbildningen på tolv veckor (tre fyraveckorsperioder) är eleverna oftast bosatta i skolans elevlägenheter i stadsdelen norr med en kort promenad till skolan.
Utbildningen ägs gemensamt av Plåtslagarnas Riksförbund och fackförbundet Byggnads. På frågan varför Plåt & Vent Yrkesnämnd, som driver utbildningen, valde att etablera sig i Katrineholm blir svaret goda kommunikationer från övriga Sverige och också närheten till Stockholm.
Samarbetet med Katrineholms Industrihus AB i samband med flytten har fungerat bra. Inpassningen från gammal industrimiljö till moderna utbildningslokaler märks när lokalerna visas upp. Klassrum, kontorsdel och verkstadshall, alla med takfönster blev en ljus och trivsam lösning. Nya hygien- och avkopplingsutrymmen ligger i angränsning till de två entréerna mot Köpmangatan mittemot Katrineholms-Kurirens centralredaktion.
För att popularisera branschen och lyfta fram yrket i medierna har man ett långvarigt samarbete med tv-programledaren och discjockeyn Peter Siepen.
– Han har ställt upp för oss under många år och hjälp till med inramningen av våra SM-finaler för unga plåtslagare, berättar Niklas.
– Peter har gjort mycket för oss i branschen, fortsätter han.
I år blev det en historisk final och seger. 19-åriga Anna Fredriksson från Lugnetgymnasiet i Falun var den första tjejen att vinna SM-finalen.
– Anna var mycket noggrann och det är viktigt för slutresultatet.
– Och dessutom är det bra för branschen att tjejerna vill arbeta som plåtslagare. Då får vi får nya influenser till yrket och det är bra, lägger Niklas till.
I dag visar branschens egen undersökning att endast några procent av alla som utbildar sig är tjejer.
Sista frågan. Ångrar ni något med flytten?
– Flytten blev nästa för kort, avslutar Niklas Angelöf, han ler och pekar bort mot IUC:s fastighet och förklarar att de sparade för mycket av bråtet från de gamla lokalerna.