Stäng meny

Ungdomstorget – en ingång till arbetsmarknaden

15 oktober 2010

I lokaler som tidigare rymde kablage och kontakter finns nu ungdomar som målmedvetet arbetar för att bättra på ofullständiga betyg men också på att få fäste på en allt svårare arbetsmarknad.
Det är Viadidakt som flyttat in i El & Ventilations tidigare lokaler på Friggagatan. Här huserar nu Ungdomstorget, en verksamhet för ungdomar från 16 till 25 år. De kan få vägledning i frågor som gäller yrkesval, jobb och studier av arbetsmarknadscoacher och studie- och yrkesvägledare. Det kan handla om tips om hur ett CV ska se ut, hur man skriver ett personligt brev eller hur man kontaktar en arbetsgivare.
– Vi ger hjälp och råd till ungdomarna, men vi vänder oss också till föräldrarna, säger Per-Arne Holmqvist, samordnare för Ungdomstorget.

Just nu har arbetet varit hårt inriktat på att finna praktikplatser för ungdomarna.
– Vi har precis släppt iväg dem, säger Per-Arne, och pustar ut efter ett tufft jobb.
Det är kommunens förvaltningar som tar emot praktikanterna. Exempelvis finns det 30 stycken inom Barn- och ungdomsförvaltningen. De har samma ersättning som om de vore arbetslösa, cirka 1000 kronor i månaden, men praktiken är värdefull.
– De som är duktiga brukar snabbt hamna på vikarielistor och få chansen att tjäna mer pengar, berättar Per-Arne Holmqvist.
Den här delen av verksamheten går under begreppet Lyftet. Ungdomarna som praktiserar är på arbetsplatsen fyra dagar i veckan. Den femte spenderas på Ungdomstorget för teori och då kan det kan handla om ämnen som beteenden och förhållningssätt.

Projekt Palladium vänder sig till en grupp ungdomar som står väldigt långt från att ha en fast sysselsättning. Det är ett ESF-projekt som finansieras med hjälp av EU-medel och syftar till att främja kompetensutveckling och motverka utanförskap. Marlene Falck är arbetsmarknadscoach och en av hennes arbetsuppgifter är att arbeta med de här ungdomarna.
– Vi jobbar med fyra teman, säger Marlene. Det handlar om hälsa, personlig utveckling, samhällsinformation och studie- och yrkesinspiration.
Det är ett individuellt program som i genomsnitt varar i sex månader. Var och en av deltagarna gör en egen plan för sin framtid.
– Målet är att nå fram till en egen försörjning, sammanfattar Marlene Falck.

På Ungdomstorget träffar ungdomarna sina jobbcoacher varje dag vilket är en stor fördel jämfört med Arbetsförmedlingen egen verksamhet där man kanske bara träffar coachen en gång i månaden. Nu finns personal från Arbetsförmedlingen på plats en dag i veckan, men de övriga dagarna är alltid studie- och yrkesvägledarna från Viadidakt tillgängliga.
Många av ungdomarna behöver lite extra stöd för att komma igång säger Per-Arne Holmqvist.

Ungdomstorget har också uppdraget att, tillsammans med Bildningsförvaltningen, följa upp de ungdomar som inte börjar i gymnasiet eller väljer att hoppa av.

Kategorier: Reportage