Stäng meny

Nostalgimuseum öppnar i Värmbol

24 januari 2012

Hur ser din drömlista med traktor ut?
Grundaren Sören Berglind funderar ett bra tag.
–På första plats blir det en Bolinder-Munktell, på andra en John Deere och på tredje, min egen Allis-Chalmers.

En del samlar på frimärken du på traktorer. Varför?
–Allt grundar sig i att jag är intresserad av teknik, berättar Sören Berglind. När jag var sju år skruvade jag isär en radioapparat för att se hur den fungerade. Vid elva års ålder var det dags att plocka isär första traktorn och så har det fortsatt.

Det märks att Sören är genuint intresserad av gamla teknikprylar. Han samlat i hela sitt liv. Första traktor som köptes var en knallorange Allis-Chalmers modell A byggd i West Allis Wisconsin USA. Berglind var 20 år och kunde inte ana att han en dag skulle slå upp dörrarna för sitt eget nostalgimuseum. Sörens Allis-Chalmers är en av de 1 225 exemplaren som byggts och kommer nu att visas upp för allmänheten. Idag består samlingen av 19 traktorer – alla med egna unika historier att berätta.

Att det blev fokus på traktorer är inte så konstigt. I unga år arbetade Sören Berglind med traktorer som dräng på en gård utanför sörmländska Österåker. På frågan varför han nu öppnar ett nostalgimuseum berättar han att det är en annan persons förtjänst. Björn Johansson som jobbar på Katrineholms Fastighets AB (KFAB) och Katrineholms Industrihus AB (KIAB) tipsade om lokalen i Värmbol och Sören bestämde sig att satsa direkt när han såg möjligheten.

Vad får besökaren uppleva hos dig?
–Jag visar riktiga traktorer från 30-, 40- och 50-talet och så filmvisning. Även andra intressanta tekniska prylar som bilar, motorcyklar, lantbruksmaskiner och redskap. Och så lite möbler från samma epok.

Vad är de främsta anledningarna till att besökarna ska svänga förbi Värmbol?
–Här får de chansen att tänka tillbaka på den tid som har varit.
Jag hoppas att besökarna blir lite nostalgiska och får möjlighet att reflekterar över hur snabb utvecklingen på 1900-talet har varit. Från häst till månen brukar jag säga, fortsätter Sören.

När slår du upp dörrarna?
–Jag räknar med att kunna börja med visningar i maj. Då är det helgerna som gäller. Är grupper intresserade kan jag göra visningar efter överenskommelse, berättar Berglind.

Lokalerna som museet ska ligga i är beläget sjönära vid Värmbols gamla fabriksområde i sydvästra Katrineholm. Ytorna ligger i markplan med möjlighet att köra fordon och maskiner in i den nyrenoverade ljusa utställningshallen. Avståndet till centrum avskräcker inte. Enligt Sören är inte central placering avgörande om folk ska komma på besök utan att ryktet sprider sig om verksamheten.

Ni är snart klara med upprustningen. Hur har det fungerat?
–Bra, tycker jag. Den nya handikappanpassade toan är på plats och nu flyter målningen på. Jag är redan hyresgäst hos KIAB för annan verksamhet och har inte förväntat mig något annat heller.

Enligt KIAB har de idag 137 företag att serva och där ingår företagen i Värmbol.
–Det gäller att ha en bra personligt kontakt och försöka ordna det mesta på bästa sätt. Det brukar vi också göra, säger fastighetsskötaren Lars-Göran Eriksson.

Lars-Göran menar också att Värmbol passar bättre för företag som behöver stora ytor och kreativ miljö än de som tänker sälja varor till konsumenter.
–Värmbol är inte dött, avslutar Lars-Göran.

Fakta:
www.bolinder-munktell.se
www.traktorforening.com

Kategorier: Reportage