Stäng meny

Nika racing redo att försvara titeln i STCC

28 augusti 2012

– I år blir vi jagade, säger Nicklas Karlsson ägare och teamchef för Nika racing.
Det är en annorlunda och faktiskt en skön känsla att försvara titeln i Swedish Touring Car Championship – STCC.

Det är mycket som står på spel. STCC går in i slutskedet och ska avgöras i september. Att det finns prestige bland förarna, teamen och bilmärkena märks tydligt. Heaten har blivit tätare och tuffare och publiken får uppleva mer dramatik på banorna.

Vem vinner finalen? Just nu ligger Nika racing bäst till i märkesmästerskapet. Nicklas bilmärke Chevrolet ligger i täten, strax följd av Volkswagen och Honda.
I förarmästerskapet ligger teamets förare Richard Rydell och Michael Nykjaer bland de fem främsta.
– Det ser bra ut inför avslutningen, berättar Nicklas.

Richard Rydells rutin och förmåga att analysera körningen och bilens inställningar är viktiga delar för teamets framgång. Men det finns en annan, för många okänd, sida hos Richard. Han driver att familjeföretag inom blombranschen vilket gör att han har förståelse för vad som krävs av Nicklas för att driva teamet affärsmässigt. Den erfarenheten får Nika racing på köpet med Rydell i teamet.

Dansken Michael Nykjaer är den andra föraren i Nika racing och han har en egen körstil. Enligt Nicklas har han stor talang som i kombination med Richard gör teamet svårslaget. Trots sina olikheter har Rydell och Nykjaer en och samma favoritförare – brasilianaren Ayrton Senna.

Den här säsongen har STCC-tävlingen fått konkurrens. Utbrytarna Touring Car Team Association – TTA, driver en parallell tävling som kallas elitserien i racing.

Inom sporten hörs nu negativa röster. Bland annat har föraren Fredrik Ekblom sagt till Svensk Dagbladet:
– På sikt finns det inte utrymme för två konkurrerande serier.

På frågan hur STCC fungerar idag berättar Nicklas om att nyheten Airport Race i Östersund blev en publiksuccé som överträffade alla förväntningar. Över 15 000 åskådare fick uppleva tävlingar när Östersund flygplats byggdes om till racingbana. Nicklas välkomnar utvecklingen att STCC kommer ut till nya platser i landet.

Solvalla travbana utanför Stockholm blev 2011 framröstad till den bästa travbanan i världen. I september är det dags för STCC-finalen att komma på besök dit och då väntas det storpublik. Nicklas berättar att Solvalla byggs om den helgen med racingasfalt, staket och däckbarriärer. Publiken kommer att trivas. Alla får möjlighet att följa varenda händelse från läktarplats.

För tre år sedan flyttade Nika racing verksamheten till Katrineholm. Det var ett sätt att samla hela teamet på ett ställe. Lokalerna de hyrs av Katrineholms industrihus AB – KIAB och är anpassade efter Nicklas behov – verkstad och administration. Han är nöjd med flytten av fler skäl. Exempelvis är samarbetet med Katrineholms Tekniska College bra. Vi ger elever från fordonsprogrammet möjlighet att göra sin praktik hos oss. Vi har vid flera tillfällen haft glädjen att erbjuda duktiga studenter anställning i teamet.

Sista frågan till Nicklas Karlsson: hur har det påverkat honom att bli nominerad och utsedd till Årets Ambassadör 2012 i Katrineholm?

– Jag är jätteglad för utmärkelsen. Det är ett kvitto på att vi har gjort något bra. Det känns extra kul att det är motorsporten som blir uppmärksammad.

Jag vill poängtera en sak, fortsätter han, hela teamet står bakom framgångarna i STCC. Och alla är delaktiga i utnämningen Årets Ambassadör, summerar Nicklas ödmjukt.

Kategorier: Reportage